Ostre curry i kwaśny sernik

Ostre curry i kwaśny sernik

Słonecznie, wiosennie. W ogródkach kwitną tulipany, hiacynty, żonkile, forsycje i magnolie. Na balkonach pojawiły się bratki. Nasze psy wybiegały się na działkowych dróżkach. Pierwszy mój spacer bez przeziębienia, nie w deszczu i nie pod wiatr.  Szybki obiad, bo szkoda dnia - curry. Słodki deser - sernik Neli. Tak było wczoraj, tak będzie dzisiaj. Pozdrawiam :-))

Zdjęcie - Ostre curry i kwaśny sernik  - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Ostre curry i kwaśny sernik  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Ostre curry

pół kalafiora

1/4 kg młodych ziemniaków

2 cebule

5 białych rzodkwi

mały bakłażan

pomarańczowa papryka

1/4 kg pieczarek

2 papryczki chilli

2 ząbki czosnku

pęczek marchewki

sałata pak choi

kawałek świeżego imbiru

puszka pomidorów bez skórki

łyżka słodkiej papryki

2 łyżeczki zmielonej kolendry

pół łyżeczki zmielonego kminu

łyżka ostrej pasty paprykowej

sól

szklanka warzywnego bulionu

puszka mleka kokosowego

łyżka mąki kukurydzianej

4 łyżeczki zmielonych migdałów - dodaję na końcu

listki bazylii

ryż do towarzystwa

Warzywa rozdrabniam. Na rozgrzany olej wrzucam te twardsze i przez chwilę duszę. Później dodaję te delikatniejsze i znów duszę. Wsypuję przyprawy, dodaję pastę paprykową, wrzucam pomidory, wlewam szklankę warzywnego bulionu, przykrywam i gotuję na małym ogniu przez ok. 20 minut.

Mleko kokosowe mieszam z mąką kukurydzianą. Wlewam do curry. Dodaję mielone migdały. Znów mieszam i znów podgrzewam.

Podaję z ryżem, posypane listkami bazylii.

Zdjęcie - Ostre curry i kwaśny sernik  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Sernik Neli

spód:

210 g owsianych ciastek

miękkie masło, ok. 10 łyżeczek

masa:

700 g białego sera (dałam Piątnicę z wiaderka)

200 g cukru

sok z połówki cytryny

3 łyżeczki domowego waniliowego cukru

4 jaja

Ciastka rozdrobniłam i zmieszałam z taką ilością miękkiego masła, aby się połączyły. Tą masą wypełniłam dno tortownicy (23 cm). Wstawiłam na pół godziny do lodówki, aby spód stwardniał, zastygł.

Rozgrzałam piekarnik do 180 stopni.

Zmiksowałam składniki serowej masy. Przełożyłam ją na ciasteczkowy spód, wyrównałam i piekłam sernik przez godzinę.

Ostudziłam i schowałam na noc do lodówki.

*  do przepisu Neli Rubinstein wprowadziłam drobne zmiany - przygotowałam dwa razy więcej masy serowej, do której dodałam mniej cukru, a więcej soku z cytryny.

** źródło - "Kuchnia Neli" Aniela Rubinstein wyd. Muza SA

Kategorie przepisów