Ossobuco, pieczona gicz cielęca z warzywami

Zdjęcie - Ossobuco, pieczona gicz cielęca z warzywami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Za punkt honoru postawiłam sobie przygotowanie tego dania. Będąc w Toskanii jedna z uczestniczek naszych warsztatów nagminnie domagała się go. Wtedy tam nie byłyśmy na to gotowe...
No i oczywiście jedząc ossobuco nie możemy pominąć szpiku w kostce;-)
Danie z tych, co to się samo robi. Uwielbiam takie;-)


Zdjęcie - Ossobuco, pieczona gicz cielęca z warzywami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Składniki:

  • 1 kg giczy cielęcej z kością (4 plastry),
  • mąka pszenna,
  • 1 cebula,
  • 2 marchewki,
  • 600 g świeżych pomidorów,
  • 250 ml bulionu wołowego,
  • 100 ml białego wytrawnego wina
  • kilka gałązek świeżego tymianku
  • 2 liście laurowe,
  • 1/2 łyżeczki cukru,
  • sól, pieprz,
  • olej do smażenia,

gremolata:

  • pół pęczka natki pietruszki,
  • 2-3 ząbki czosnku,
  • skórka starta z 1 cytryny.

Przygotowanie:

Marchewkę i cebulę obrać, pokroić w kostkę. Obrany czosnek pokroić w cienkie plasterki.
Kawałki cielęciny oprószyć solą i pieprzem, następnie obtoczyć w mące. Podsmażyć na oleju do zrumienienia mięso. Odłożyć.
Na tej samej patelni z tłuszczem wrzucić warzywa, smażyć kilka minut mieszając. Powinny się nieco przyrumienić. Dodać posiekane pomidory bez skórki, wlać wino. Poczekać aż trochę odparuje. Dolać bulion. Dodać także tymianek i liście laurowe. Doprawić solą i cukrem.
Warzywa z sosem przelać do płytkiej brytfanny. Na warzywach położyć obsmażone mięso. Na wierzch ułożyć jeszcze kilka gałązek tymianku. Przykryć pokrywką. Piec wolno ok. 2,5 godzin w piekarniku nagrzanym do 140 st. C. Pół godziny przed końcem pieczenia zdjąć pokrywkę, żeby odparować i przyrumienić całość. W międzyczasie przygotować gremolatę. Liście natki drobno posiekać, skórkę cytryny zetrzeć na drobnej tarce, a czosnek pokroić w drobną kosteczkę. Wszystkie składniki gremolaty wymieszać. Wyłożyć całość na półmisek, posypać gremolatą. Podawać z puree ziemniaczanym.

Zdjęcie - Ossobuco, pieczona gicz cielęca z warzywami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami


Zdjęcie - Ossobuco, pieczona gicz cielęca z warzywami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepisy z tych kategorii

Tradycyjna carbonara
1

Tradycyjna carbonara

Obiad gotowy Obiad gotowy
Obiad gotowy!

Sfogliatelle frolle - neapolitańskie kruche ciastka z semoliną i ricottą

Sfogliatelle frolle - neapolit…

food² food²
Food Square

Spaghetti alla carbonara
2

Spaghetti alla carbonara

food² food²
Food Square

Pizza na cieście twarogowym
2

Pizza na cieście twarogowym

Kaś Kaś
Bake&Taste

Cantuccini- włoskie ciasteczka migdałowe
1

Cantuccini- włoskie ciasteczka…

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty

Deser tiramisu

Deser tiramisu

Marcepanowa kuchnia Marcepanowa kuchnia
Marcepanowa kuchnia

Przepisy z tych kategorii

Wyjątkowe tiramisu na wyjątkowy dzień
2

Wyjątkowe tiramisu na wyjątkow…

gin gin
Pożeraczka czyli raz a dobrze

Cantuccini- włoskie ciasteczka migdałowe
1

Cantuccini- włoskie ciasteczka…

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty

Deser tiramisu

Deser tiramisu

Marcepanowa kuchnia Marcepanowa kuchnia
Marcepanowa kuchnia

Ziołowa focaccia z rozmarynem i szałwią z wolnowaru

Ziołowa focaccia z rozmarynem…

Camelki Camelki
To gotują Saudyjskie Wielbłądy

Sałatka z czerwonych pomarańczy z Sycylii
1

Sałatka z czerwonych pomarańcz…

AZgotuj! AZgotuj!
AZgotuj

Sycylijska sałatka z pomarańczy - sicilian blood orange salad
4

Sycylijska sałatka z pomarańcz…

Obiad gotowy Obiad gotowy
Obiad gotowy!