Ossobuco, pieczona gicz cielęca z warzywami

Zdjęcie - Ossobuco, pieczona gicz cielęca z warzywami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Za punkt honoru postawiłam sobie przygotowanie tego dania. Będąc w Toskanii jedna z uczestniczek naszych warsztatów nagminnie domagała się go. Wtedy tam nie byłyśmy na to gotowe...
No i oczywiście jedząc ossobuco nie możemy pominąć szpiku w kostce;-)
Danie z tych, co to się samo robi. Uwielbiam takie;-)


Zdjęcie - Ossobuco, pieczona gicz cielęca z warzywami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Składniki:

  • 1 kg giczy cielęcej z kością (4 plastry),
  • mąka pszenna,
  • 1 cebula,
  • 2 marchewki,
  • 600 g świeżych pomidorów,
  • 250 ml bulionu wołowego,
  • 100 ml białego wytrawnego wina
  • kilka gałązek świeżego tymianku
  • 2 liście laurowe,
  • 1/2 łyżeczki cukru,
  • sól, pieprz,
  • olej do smażenia,

gremolata:

  • pół pęczka natki pietruszki,
  • 2-3 ząbki czosnku,
  • skórka starta z 1 cytryny.

Przygotowanie:

Marchewkę i cebulę obrać, pokroić w kostkę. Obrany czosnek pokroić w cienkie plasterki.
Kawałki cielęciny oprószyć solą i pieprzem, następnie obtoczyć w mące. Podsmażyć na oleju do zrumienienia mięso. Odłożyć.
Na tej samej patelni z tłuszczem wrzucić warzywa, smażyć kilka minut mieszając. Powinny się nieco przyrumienić. Dodać posiekane pomidory bez skórki, wlać wino. Poczekać aż trochę odparuje. Dolać bulion. Dodać także tymianek i liście laurowe. Doprawić solą i cukrem.
Warzywa z sosem przelać do płytkiej brytfanny. Na warzywach położyć obsmażone mięso. Na wierzch ułożyć jeszcze kilka gałązek tymianku. Przykryć pokrywką. Piec wolno ok. 2,5 godzin w piekarniku nagrzanym do 140 st. C. Pół godziny przed końcem pieczenia zdjąć pokrywkę, żeby odparować i przyrumienić całość. W międzyczasie przygotować gremolatę. Liście natki drobno posiekać, skórkę cytryny zetrzeć na drobnej tarce, a czosnek pokroić w drobną kosteczkę. Wszystkie składniki gremolaty wymieszać. Wyłożyć całość na półmisek, posypać gremolatą. Podawać z puree ziemniaczanym.

Zdjęcie - Ossobuco, pieczona gicz cielęca z warzywami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami


Zdjęcie - Ossobuco, pieczona gicz cielęca z warzywami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepisy z tych kategorii

Zapiekanki z bobem, karmelizowaną cebulą, wołowym stekiem i kolendrą

Zapiekanki z bobem, karmelizow…

burczymiwbrzuchu burczymiwbrzuchu
burczymiwbrzuchu

Bok choy z wołowiną
1

Bok choy z wołowiną

upl upl
Niebo w gębie

Kotlety mielone z mięsa mieszanego
1

Kotlety mielone z mięsa miesza…

Camelki Camelki
To gotują Saudyjskie Wielbłądy

„Straccetti” z  polędwicy wołowej z pieczoną papryką
2

„Straccetti” z polędwicy woło…

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty

Burger z serem pleśniowym i konfiturą z czerwonej cebuli
1

Burger z serem pleśniowym i ko…

Iwona Iwona
Smakowity blog kulinarny

Pasztet z żurawiną

Pasztet z żurawiną

mapik2705 mapik2705
Świat Domowej Kuchni

Przepisy z tych kategorii

Suszona wołowina

Suszona wołowina

Robert_DPZ Robert_DPZ
Dom Pachnący Żywicą

Makaron ryżowy z wołowiną w czerwonym curry
2

Makaron ryżowy z wołowiną w cz…

A_SE A_SE
Shabbyeat

Pieczeń z mięsa mielonego z jajkiem
4

Pieczeń z mięsa mielonego z ja…

Kujawski Kujawski
Wielkanoc z Kujawskim

Wołowina Rendang. Ostro i energetycznie!

Wołowina Rendang. Ostro i ener…

Amber Amber
Kuchennymi drzwiami

Szarpana wołowina - idealna do burgerów
2

Szarpana wołowina - idealna do…

Słodki-kompromis Słodki-kompromis
Słodki Kompromis

Szybki stir fry z makaronem udon, wołowiną i warzywami
1

Szybki stir fry z makaronem ud…

Dzi Dzi
karmelowy