Ossobuco, pieczona gicz cielęca z warzywami

Zdjęcie - Ossobuco, pieczona gicz cielęca z warzywami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Za punkt honoru postawiłam sobie przygotowanie tego dania. Będąc w Toskanii jedna z uczestniczek naszych warsztatów nagminnie domagała się go. Wtedy tam nie byłyśmy na to gotowe...
No i oczywiście jedząc ossobuco nie możemy pominąć szpiku w kostce;-)
Danie z tych, co to się samo robi. Uwielbiam takie;-)


Zdjęcie - Ossobuco, pieczona gicz cielęca z warzywami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Składniki:

  • 1 kg giczy cielęcej z kością (4 plastry),
  • mąka pszenna,
  • 1 cebula,
  • 2 marchewki,
  • 600 g świeżych pomidorów,
  • 250 ml bulionu wołowego,
  • 100 ml białego wytrawnego wina
  • kilka gałązek świeżego tymianku
  • 2 liście laurowe,
  • 1/2 łyżeczki cukru,
  • sól, pieprz,
  • olej do smażenia,

gremolata:

  • pół pęczka natki pietruszki,
  • 2-3 ząbki czosnku,
  • skórka starta z 1 cytryny.

Przygotowanie:

Marchewkę i cebulę obrać, pokroić w kostkę. Obrany czosnek pokroić w cienkie plasterki.
Kawałki cielęciny oprószyć solą i pieprzem, następnie obtoczyć w mące. Podsmażyć na oleju do zrumienienia mięso. Odłożyć.
Na tej samej patelni z tłuszczem wrzucić warzywa, smażyć kilka minut mieszając. Powinny się nieco przyrumienić. Dodać posiekane pomidory bez skórki, wlać wino. Poczekać aż trochę odparuje. Dolać bulion. Dodać także tymianek i liście laurowe. Doprawić solą i cukrem.
Warzywa z sosem przelać do płytkiej brytfanny. Na warzywach położyć obsmażone mięso. Na wierzch ułożyć jeszcze kilka gałązek tymianku. Przykryć pokrywką. Piec wolno ok. 2,5 godzin w piekarniku nagrzanym do 140 st. C. Pół godziny przed końcem pieczenia zdjąć pokrywkę, żeby odparować i przyrumienić całość. W międzyczasie przygotować gremolatę. Liście natki drobno posiekać, skórkę cytryny zetrzeć na drobnej tarce, a czosnek pokroić w drobną kosteczkę. Wszystkie składniki gremolaty wymieszać. Wyłożyć całość na półmisek, posypać gremolatą. Podawać z puree ziemniaczanym.

Zdjęcie - Ossobuco, pieczona gicz cielęca z warzywami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami


Zdjęcie - Ossobuco, pieczona gicz cielęca z warzywami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepisy z tych kategorii

Saltimbocca alla romana z indyka
1

Saltimbocca alla romana z indy…

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

Taralli neapolitańskie
1

Taralli neapolitańskie

michal michal
Kulinarne etiudy

Ossobuco, czyli gicz cielęca z warzywami

Ossobuco, czyli gicz cielęca z…

mariwanna mariwanna
Obiad gotowy!

Tiramisu + film - Jak zrobić
2

Tiramisu + film - Jak zrobić

Madzia111 Madzia111
Smakowite Dania

Dyniowa panna cotta
2

Dyniowa panna cotta

food² food²
Food Square

Jogurtowa panna cotta z galaretką i owocami
2

Jogurtowa panna cotta z galare…

Okurrrka Okurrrka
O kurrrka!

Przepisy z tych kategorii

Carpaccio z pieczonych buraków

Carpaccio z pieczonych buraków

Beti Beti
kruche babeczki

Ciasto bananowe bez pieczenia + film - Jak zrobić
2

Ciasto bananowe bez pieczenia…

Madzia111 Madzia111
Smakowite Dania

Pszenno-żytni bakaliowiec na zakwasie

Pszenno-żytni bakaliowiec na z…

Tosia Tosia
Smakowity chleb

Makaroniki (na bezie włoskiej)

Makaroniki (na bezie włoskiej)

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty

Pączki Basi. Rozmowa o zimie…
1

Pączki Basi. Rozmowa o zimie…

Amber Amber
Kuchennymi drzwiami

Sen o fidze

Sen o fidze

gin gin
Pożeraczka czyli raz a dobrze