Oscypkowe koszyczki z musem z suszonych pomidorów

Jakiś czas temu wpadłam na pomysł zrobienia z oscypka małych miseczek, później napełnienia ich jakimś miłym dla podniebienia nadzieniem. Wiedziałam, że nie może być zbyt wyraziste, bo ser sam w sobie jest dość słony. Zrobiłam więc delikatny mus na bazie śmietanki z suszonymi pomidorami i lekką nutą bazyliowo- czosnkową. Jeszcze dziś powędrują z nami na sylwestrowe przyjęcie. Trzymam kciuki, żeby smakowały gościom!:)

Zdjęcie - Oscypkowe koszyczki z musem z suszonych pomidorów - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki (na około 40 porcji):

3/4 dużego oscypka (lub podobna ilość parmezanu)

225 ml ramy do ubijania (lub śmietanki kremówki z łyżeczką żelatyny)

60 g serka typu Philadelphia

50 g drobno posiekanych suszonych pomidorów

2 łyżeczki koncentratu pomidorowego

szczypta soli i pieprzu

kilka kropel soku z cytryny

ok. pełnej łyżeczki przyprawy Kamis z serii Specialite „Suszone pomidory z bazylią i czosnkiem” lub pół łyżeczki suszonej bazylii i odrobina świeżego czosnku

Oscypkowe koszyczki z musem z suszonych pomidorów

Agata, 31 grudnia 2009

Składniki
  • oscypek - 3/4 dużej sztuki
  • "Rama do ubijania" - 225 ml
  • serek kremowy - 60 g
  • suszone pomidory - 50 g, drobno posiekane
  • koncentrat pomidorowy - 2 łyżeczki
  • sól, pieprz - do smaku
  • przyprawy - ok. pełnej łyżeczki przyprawy Kamis z serii Specialite "Suszone pomidory z bazylią i czosnkiem" lub pół łyżeczki suszonej bazylii i odrobina świeżego czosnku
Sposób przygotowania

Ser zetrzeć na tarce na średnich oczkach. Nagrzać patelnię z teflonową powłoką. Nakładać po łyżce sera na gorącą patelnię. Gdy ser się rozpuści i zacznie brązowieć na brzegach, łopatką zdjąć placuszek, ułożyć na dłoni ubranej w rękawicę kuchenną (pobrudzi się od tłuszczu, więc nie używajcie tej ulubionej). Serowi nadać kształt, owijając placuszek na dnie małej szklaneczki lub (najwygodniej) okrągłej części tłuczka z moździerza. Pozostawić do ostygnięcia.

Śmietankę ubić, połączyć z kremowym serkiem, pomidorami i przyprawami. Doprawić do smaku. Nadzienie przechowywać w lodówce, napełnić miseczki musem (za pomocą rękawa kuchennego lub woreczka z odciętym rogiem) przed samym podaniem. Wierzch ozdobić połówką oliwki, szczyptą oregano lub suszonym pomidorkiem.

Kategorie przepisów

Podobne przepisy