Oscypkowe koszyczki z musem z suszonych pomidorów
Jakiś czas temu wpadłam na pomysł zrobienia z oscypka małych miseczek, później napełnienia ich jakimś miłym dla podniebienia nadzieniem. Wiedziałam, że nie może być zbyt wyraziste, bo ser sam w sobie jest dość słony. Zrobiłam więc delikatny mus na bazie śmietanki z suszonymi pomidorami i lekką nutą bazyliowo- czosnkową. Jeszcze dziś powędrują z nami na sylwestrowe przyjęcie. Trzymam kciuki, żeby smakowały gościom!:)
Składniki (na około 40 porcji):
3/4 dużego oscypka (lub podobna ilość parmezanu)
225 ml ramy do ubijania (lub śmietanki kremówki z łyżeczką żelatyny)
60 g serka typu Philadelphia
50 g drobno posiekanych suszonych pomidorów
2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
szczypta soli i pieprzu
kilka kropel soku z cytryny
ok. pełnej łyżeczki przyprawy Kamis z serii Specialite „Suszone pomidory z bazylią i czosnkiem” lub pół łyżeczki suszonej bazylii i odrobina świeżego czosnku
Oscypkowe koszyczki z musem z suszonych pomidorów Składniki
- oscypek - 3/4 dużej sztuki
- "Rama do ubijania" - 225 ml
- serek kremowy - 60 g
- suszone pomidory - 50 g, drobno posiekane
- koncentrat pomidorowy - 2 łyżeczki
- sól, pieprz - do smaku
- przyprawy - ok. pełnej łyżeczki przyprawy Kamis z serii Specialite "Suszone pomidory z bazylią i czosnkiem" lub pół łyżeczki suszonej bazylii i odrobina świeżego czosnku
Ser zetrzeć na tarce na średnich oczkach. Nagrzać patelnię z teflonową powłoką. Nakładać po łyżce sera na gorącą patelnię. Gdy ser się rozpuści i zacznie brązowieć na brzegach, łopatką zdjąć placuszek, ułożyć na dłoni ubranej w rękawicę kuchenną (pobrudzi się od tłuszczu, więc nie używajcie tej ulubionej). Serowi nadać kształt, owijając placuszek na dnie małej szklaneczki lub (najwygodniej) okrągłej części tłuczka z moździerza. Pozostawić do ostygnięcia.
Śmietankę ubić, połączyć z kremowym serkiem, pomidorami i przyprawami. Doprawić do smaku. Nadzienie przechowywać w lodówce, napełnić miseczki musem (za pomocą rękawa kuchennego lub woreczka z odciętym rogiem) przed samym podaniem. Wierzch ozdobić połówką oliwki, szczyptą oregano lub suszonym pomidorkiem.