Orzechowe pierożki w sosie pomarańczowym

Orzechowe pierożki w sosie pomarańczowym


Walnut ravioli in orange sauce
Zdjęcie - Orzechowe pierożki w sosie pomarańczowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Orzechowe pierożki w sosie pomarańczowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki:

1,5 szkl. mąki pszennej

2 żółtka

woda ciepła

1 łyżka oleju

sól

Nadzienie:

10 dag orzechów laskowych

20 dag twarogu

2 łyżki cukru

1 łyżka skórki pomarańczowej kandyzowanej

1 żółtko

1 łyżka śmietany

wanilia
Sos. Zdjęcie - Orzechowe pierożki w sosie pomarańczowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

2 łyżki masła

5 orzechów włoskich

1 łyżka cukru

1/2 łyżeczki cynamony

1 pomarańcza

Wykonanie:

Mąkę przesiać, dodać żółtka, olej, szczyptę soli i trochę wody, zagnieść elastyczne ciasto. Przykryć i odstawić na godzinę. Nadzienie. Orzechy laskowe uprażyć, usunąć skórkę. Ja zawijam w ściereczkę i ocieram w dłoniach, sama się usuwa. Część orzechów zmielić, a resztę posiekać. Twaróg utrzeć z cukrem, skórką pomarańczową, wanilią i orzechami zmielonymi. Dodać orzechy posiekane i wymieszać. Ciasto cienko rozwałkować, wycinać kwiatki. Na jeden nałożyć farsz, przykryć drugim i dokładnie skleić brzegi. Sos. Orzechy włoskie grubo połamać. Sparzoną pomarańczę pokroić w plastry. Masło stopić, dodać cukier, cynamon, orzechy i plastry pomarańczy, smażyć 3-4 minuty. Pierożki wrzucać do wrzącej ,osolonej wody, ugotowane delikatnie wyjmować łyżką cedzakową. Gorące pierożki podawać z sosem pomarańczowo orzechowym.

Kategorie przepisów