Orkiszowy chlebek odrywany z domowym pesto

Orkiszowy chlebek odrywany z domowym pesto

Dzisiaj - 16 października obchodzony jest Światowy Dzień Chleba. To już 8 edycja akcji, którą zorganizowała Zorra. Co roku do akcji przyłączają się osoby z całego świata.
Niesamowitą sprawą jest podsumowanie, które Zorra przygotowuje każdego roku po tym dniu. Jest to zbiór wielu, wielu przepisów na różnego rodzaju chleby i chlebki - tutaj możecie zobaczyć takie podsumowanie z ubiegłego roku.
Ja swoim skromnym lecz niesamowicie pysznym i aromatycznym wypiekiem dołączam się również do akcji.
Zdjęcie - ORKISZOWY CHLEBEK ODRYWANY Z DOMOWYM PESTO - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Orkiszowy chlebek odrywany z domowym pesto SKŁADNIKI NA PESTO:

  • pęczek natki pietruszki
  • 3 łyżki orzeszków piniowych*
  • 2-4 ząbki czosnku (w zależności od upodobań)
  • 1 łyżeczka grubo zmielonej soli
  • 4 łyżki startego parmezanu
  • 6 łyżek oliwy z oliwek
Orzeszki uprażyć na złoty kolor i wystudzić. Pietruszkę opłukać, dokładnie osuszyć i pokroić (nie trzeba siekać). Czosnek obrać.
Do moździerza wrzucić czosnek, sól i orzeszki. Ucierać dodając po trochę natkę i oliwę. Na końcu dodać starty parmezan i ewentualnie doprawić solą. *można zastąpić migdałami, orzechami laskowymi ewentualnie słonecznikiem Zdjęcie - ORKISZOWY CHLEBEK ODRYWANY Z DOMOWYM PESTO - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Orkiszowy chlebek odrywany z domowym pesto SKŁADNIKI NA CIASTO:
  • 1/2 kg mąki orkiszowej (u mnie pełnoziarnista)
  • 2,5 dkg drożdży
  • 5 łyżek ciepłej wody
  • 1 łyżka fruktozy lub cukru
  • 5 łyżek oliwy
  • 1/2 szklanki ciepłego mleka
  • 1/2 szklanka maślanki (może być też jogurt lub kefir)
  • 1 łyżeczka soli
Wymieszać drożdże, cukier, wodę, mleko oraz kilka łyżek mąki, pozostawić do wyrośnięcia.
Do miski przesiać mąkę, dodać pozostałe składniki i dokładnie wyrobić ciasto, aż będzie lśniące i elastyczne. Odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.
Ciasto rozwałkować tak aby utworzyć prostokąt 30 na 40 cm. Placek posmarować przygotowanym wcześniej pesto.
Prostokąt pokroić na 12 kwadratów o bokach 10 x 10 cm.
Pokrojone kawałki ułożyć pionowo w keksówce wyłożonej papierem do pieczenia.Formę przykryć folią posmarowaną oliwą i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Piec w piekarniku w temperaturze 190 stopni około 40 minut. Studzić na kratce.
Zdjęcie - ORKISZOWY CHLEBEK ODRYWANY Z DOMOWYM PESTO - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Orkiszowy chlebek odrywany z domowym pesto
Zdjęcie - ORKISZOWY CHLEBEK ODRYWANY Z DOMOWYM PESTO - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Wyślij pocztą e-mailWrzuć na blogaUdostępnij w usłudze TwitterUdostępnij w usłudze Facebook Reakcje:

Kategorie przepisów