Orkiszowy chlebek odrywany z domowym pesto
Dzisiaj - 16 października obchodzony jest Światowy Dzień Chleba. To już 8 edycja akcji, którą zorganizowała Zorra. Co roku do akcji przyłączają się osoby z całego świata.
Niesamowitą sprawą jest podsumowanie, które Zorra przygotowuje każdego roku po tym dniu. Jest to zbiór wielu, wielu przepisów na różnego rodzaju chleby i chlebki - tutaj możecie zobaczyć takie podsumowanie z ubiegłego roku.
Ja swoim skromnym lecz niesamowicie pysznym i aromatycznym wypiekiem dołączam się również do akcji.
Orkiszowy chlebek odrywany z domowym pesto
SKŁADNIKI NA PESTO:
- pęczek natki pietruszki
- 3 łyżki orzeszków piniowych*
- 2-4 ząbki czosnku (w zależności od upodobań)
- 1 łyżeczka grubo zmielonej soli
- 4 łyżki startego parmezanu
- 6 łyżek oliwy z oliwek
Do moździerza wrzucić czosnek, sól i orzeszki. Ucierać dodając po trochę natkę i oliwę. Na końcu dodać starty parmezan i ewentualnie doprawić solą. *można zastąpić migdałami, orzechami laskowymi ewentualnie słonecznikiem Orkiszowy chlebek odrywany z domowym pesto SKŁADNIKI NA CIASTO:
- 1/2 kg mąki orkiszowej (u mnie pełnoziarnista)
- 2,5 dkg drożdży
- 5 łyżek ciepłej wody
- 1 łyżka fruktozy lub cukru
- 5 łyżek oliwy
- 1/2 szklanki ciepłego mleka
- 1/2 szklanka maślanki (może być też jogurt lub kefir)
- 1 łyżeczka soli
Do miski przesiać mąkę, dodać pozostałe składniki i dokładnie wyrobić ciasto, aż będzie lśniące i elastyczne. Odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.
Ciasto rozwałkować tak aby utworzyć prostokąt 30 na 40 cm. Placek posmarować przygotowanym wcześniej pesto.
Prostokąt pokroić na 12 kwadratów o bokach 10 x 10 cm.
Pokrojone kawałki ułożyć pionowo w keksówce wyłożonej papierem do pieczenia.Formę przykryć folią posmarowaną oliwą i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Piec w piekarniku w temperaturze 190 stopni około 40 minut. Studzić na kratce.
Orkiszowy chlebek odrywany z domowym pesto
Wyślij pocztą e-mailWrzuć na blogaUdostępnij w usłudze TwitterUdostępnij w usłudze Facebook Reakcje: