Orkiszowe pierogi z kapustą, grzybami i orzechami laskowymi
Nie znam nikogo kto by nie lubił pierogów z kapustą i grzybami,nawet zagorzali mięsożercy nie pogardzą tym przysmakiem.W moim domu nie podawało się pierogów do wieczerzy wigilijnej,za to uszka z grzybami owszem i to w ilościach hurtowych.Pierogami za to zajadam się z lubością cały okragły rok.W zależności od farszu jakim je nadziejemy,moga stanowić codzienny,prosty posiłek lub być ozdobą najwykwintniejszego stołu.Te z kapustą i grzybami tradycyjnie pojawią się na stole wigilijnym w wielu domach.A ponieważ je się także oczami warto włożyć w ich przygotowanie odrobninę trudu,by sprawić radośc najbliższym.Farsz do świątecznych pierogów możesz także przygotować wyjątkowy.Wystarczy dodać kilka łyżek podprażonych i zmielonych orzechów laskowych do masy kapuściano-grzybowej,a farsz zyska niesamowitą głebię smaku.
Składniki na ciasto pierogowe:
3 szklanki mąki orkiszowej(2 szklanki mąki jasnej 630+1 szklanka pełnoziarnistej)
1 jajko lub samo żółtko
3/4 szklanki ciepłej wody
sól
Składniki na farsz:
600-700 g kiszonej kapusty
40-50 g suszonych grzybów
1 cebula
2 łyżki masła ghee
3-5 łyżek mielonych orzechów laskowych
1 jajko
natka zielonej pietruszki,majeranek
Wykonanie:
- grzyby dokładnie wypłukać ,zalać niewielką ilością wody i pozostawić do namoczenia przez noc.Następnego dnia ugotować do miękkości.Odcedzić na sitku,posiekać
- kapustę kiszoną zalać wodą z grzybów i gotować do miękkości około 20-30 minut.Pod koniec gotowania zdjąć pokrywkę i odparować cały płyn
- cebulę obrać,pokroić w kostkę i zeszklić na maśle.Dodać posiekane grzyby i przesmażyć razem z cebulą.Dodać kapustę.Doprawić solą i pieprzem.Ostudzić.Posiekać farsz lub przepuścić przez maszynke do mielenia mięsa na grubym sitku.Do farszu wbić jajko,dodać orzechy laskowe ,natkę zielonej pietruszki ,majeranek i dokładnie wymieszać.Dodatek orzechów laskowych doda nie tylko aromatu ale wchłonie nadmiar wilgoci z farszu poprawiając jego strukturę i ułatwiając lepienie pierogów
- mąki przesiać na stolnicę,dodać szczyptę soli ,jajko i powoli wlewajac wodę wyrabiać .Na lekko posypanej mąką stolnicy rozwałkować 1-szy kawałek ciasta na grubośc 2 mm.Szklanką lub foremką wykrawać krążki o średnicy 6-7 cm.Na każdy krążek nakładać dużą porcję farszu,składać ciasto na pół i dokładnie zlepiać brzegi pierogów,tak by farsz nie dostał się pomiedzy brzegi ciasta.Po sklejeniu pieroga uformować falbankę.Tak samo postępować z kolejnymi porcjami ciasta.Ciasto pozostałe po wykrojeniu krążków należy ponownie zagnieść,rozwałkować i wykrawać kolejne pierogi
- pierogi wkładać partiami na wrzącą ,osoloną wodę.Do wody można dodać olej,by pierogi się nie sklejały.Delikatnie zamieszać,by nie przywarły do dna.Kiedy wypłyną na wierzch gotować 2-3 minuty .Wyjmować łyżką cedzakową.
- podawać okraszone przysmażoną cebulką z boczkiem.Wigilijne postne pierogi oczywiście podawać bez boczku