Orkiszowe ciasto na knedle ziemniaczane

Orkiszowe ciasto na knedle ziemniaczane
Zdjęcie - Orkiszowe ciasto na knedle ziemniaczane - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Orkiszowe ciasto na knedle ziemniaczane - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Orkiszowe ciasto na knedle ziemniaczane - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Orkiszowe ciasto na knedle ziemniaczane - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Orkiszowe ciasto na knedle ziemniaczane - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Orkiszowe ciasto na knedle ziemniaczane - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Orkiszowe ciasto na knedle ziemniaczane - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Orkiszowe ciasto na knedle ziemniaczane - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Orkiszowe ciasto na knedle ziemniaczane - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Orkiszowe ciasto na knedle ziemniaczane - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Składniki
  • 700 g ziemniaków
  • 350 g mąki orkiszowej
  • 2 jajka
  • szczypta soli
Przygotowanie

Ziemniaki obieramy, gotujemy (przez ok. 25 min.) odlewamy wodę z garnka i stawiamy go na chwilę na ogniu, aby ziemniaki delikatnie się osuszyły. Ugotowane i wciąż gorące ziemniaki przepuszczamy przez praskę, pozostawiamy do wystudzenia.


Przygotowujemy ulubione nadzienie: owoce lub wytrawny farsz.


Do zimnej masy ziemniaczanej dodajemy jajka, mąkę oraz szczyptę soli. Ze składników zagniatamy elastyczne ciasto i rolujemy je w wałek. Odcinamy plaster ciasta, który następnie spłaszczamy w dłoniach. Ciastem szczelnie owijamy porcję nadzienia. Czynność powtarzamy z resztą składników.


Knedle gotujemy w osolonym wrzątku przez 3 min. od wypłynięcia na powierzchnię.


Porada:

Zamiast mąki orkiszowej możemy użyć mąki pszennej. Ciasto będzie jaśniejsze, ale równie smaczne.



Przepis pochodzi z slodki-kompromis.pl

Kategorie przepisów