Orkiszowa kruszonka do słodkich wypieków

Orkiszowa kruszonka do słodkich wypieków
Zdjęcie - Orkiszowa kruszonka do słodkich wypieków - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Orkiszowa kruszonka do słodkich wypieków - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Orkiszowa kruszonka do słodkich wypieków - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Orkiszowa kruszonka do słodkich wypieków - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Orkiszowa kruszonka do słodkich wypieków - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Orkiszowa kruszonka do słodkich wypieków - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Orkiszowa kruszonka do słodkich wypieków - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Składniki
  • 130 g mąki orkiszowej
  • 90 g zimnego masła
  • 80 g brązowego cukru
  • szczypta soli
Przygotowanie

Mąkę mieszamy z solą i cukrem na stolnicy. Dokładamy masło i siekamy składniki nożem, aż stworzą równomierne okruchy.


Kruszonkę pieczemy przez 10 min. w 180°C i wykorzystujemy do posypania gotowych deserów. Możemy też piec pod nią owoce (np. truskawki, maliny, wiśnie czy rabarbar) oraz posypywać nią słodkie wypieki na chwilę przed włożeniem do piekarnika.


Porada:

Warto przygotować więcej kruszonki i przechowywać ją w zamrażalniku, szczelnie zamkniętą w woreczku. Mrożoną kruszonkę możemy od razu wykorzystać do posypania ciasta lub innych pieczonych deserów.



Przepis pochodzi z slodki-kompromis.pl

Kategorie przepisów