Orientalne jajka faszerowane z curry i olejem rzepakowym
PDF Button
Jajka faszerowane z orientalną nutą, dużą ilością rzeżuchy i olejem rzepakowym. Olej rzepakowy jest źródłem witamin, kwasów omega 3 oraz jest uniwersalny w zastosowaniu, dlatego nie może go zabraknąć w mojej wielkanocnej kuchni.
Przygotowanie barwnika: Wodę, połączyć z octem dodać sól (2 łyżeczki) oraz kurkumę, wymieszać.
Do żółtego roztworu (w misce lub garnku) wkładamy jajka, wkładamy do lodówki na 5 godzin, od czasu do czasu mieszając. Po tym czasie wyciągamy je i osuszamy, kroimy na pół. Wyciągamy żółtka. Odcinamy czubki jajek aby łatwo było ustawić je na talerzu.
Do miski rzucamy wyciągnięte żółtka, dodajemy pozostałe pół łyżeczki soli, olej rzepakowy, jogurt, curry i rzeżuchę. Miksujemy na gładką masę, którą wypełniamy jajka.
Dekorujemy rzeżuchą.
Smacznego!