Orientalna zupa dyniowa. Dieta szybka przemiana - faza I i III
Absolutny must have jesieni. To zupa, którą jak się raz zrobi chce się powtarzać, powtarzać i powtarzać. Aromatyczna, rozgrzewająca, sycąca i pyszna. Tym razem wersja wzbogacona o orientalne przyprawy: imbir, kumin i curry. Podana z domowymi grzankami z orkiszowego pieczywa pełnoziarnistego. Wprost idealne jesienne i sezonowe danie w diecie przyspieszającej metabolizm. W I fazie diety zupę podajemy bez dodatku mleka kokosowego, w III fazie z mlekiem kokosowym, lecz bez dodatku grzanek. Idealna w diecie na lekkie danie kolacyjne lub przystawkę.
Składniki na 4 porcje:
1 mała dynia Hokkaido
1/2 batata
1 cebula
2 ząbki czosnku
2 łyżki oleju sezamowego/kokosowego
4 cm kawałek imbiru
1 łyżeczka curry
1 płaska łyżeczka kuminu
sól, pieprz
puszka mleka kokosowego 400 ml
2 łyżki soku z cytryny/limonki
bulion około 500-600 ml
dodatkowo:
4 kromki pełnoziarnistego chleba orkiszowego
olej sezamowy
Przygotowanie:
- dynię przekroić na 4 części, natępnie przy pomocy łyżki wybrać gąbczasty miąższ i pestki. Pokroić w grubą kostkę. Obrać batata, pokroić w kostkę
- obraną i pokroją w piórka cebulę z obranym i rozdrobnionym czosnkiem i imbirem podsmażyć na oleju sezamowym. Dodać przyprawy, dynię i batata, następnie przesmażyć. Zalać bulionem warzywnym, tak by przykrył warzywa i gotować do miękkości około 20-25 minut
- zblendować warzywa. Dolać mleko kokosowe, sok z cytryny, dosolić i wyregulować gęstość zupy ewentualnie dolewając bulionu
- z kromek pieczywa odkroić skórki, następnie pokroić w małą kostkę. W I fazie diety podsmażyć na suchej patelni do zrumienienia, w III fazie diety podsmażyć grzanki na oleju sezamowym