Onigirazu – japońska kanapka z ryżu i wodorostów nori

Onigirazu – japońska kanapka z ryżu i wodorostów nori

Onigirazu to japońska kanapka z ryżu owinięta w wodorosty nori. Bardzo przypomina popularne trójkątne onigiri, jednakże różni się formą podania. Onigirazu jest bardzo proste w przygotowaniu i stanowi świetny pomysł na lunch. Taką kanapkę można zabrać ze sobą do szkoły czy pracy. W Japonii to popularny dodatek do bento, czyli typowego lunchboxa.

Przepis na onigirazu jest stosunkowo czymś młodym w tamtejszej kulturze i tak naprawdę pojawił się w Kraju Kwitnącej Wiśni dopiero w latach 90. Co ciekawe, popularność zdobył dzięki mandze Cooking Papa autorstwa Tochi Ueyama. Komiks opowiada o typowym japońskim pracowniku korporacji, którego super-mocą jest umiejętność przygotowywania doskonałych posiłków. W ten sposób ukrywa fakt, że jego żona nie potrafi gotować i sam robi doskonałe bento dla całej rodziny. Jedną z tych potraw jest właśnie onigirazu. Popularność mangi, a później anime spowodowała, że danie to zostało spopularyzowane na cały kraj, a z czasem stało się również znane na świecie.

Przygotowanie tej japońskiej kanapki z ryżu jest czymś niebywale prostym. Wystarczy ugotować ryż do sushi i opcjonalnie przygotować do niego zaprawę z wina mirin lub octu ryżowego, soli oraz cukru. Nie jest to obowiązkowy składnik, jednakże moim zdaniem tak przygotowany ryż smakuje znacznie lepiej. Dalej już ogranicza nas wyłącznie nasza wyobraźnia, bo do onigirazu można dodać tak naprawdę wszystko (np. mięso, ryby, warzywa, jajka, płatki tuńczyka katsuobushi, marynowane morele umeboshi), a następnie gotową kanapkę wystarczy owinąć w wodorosty nori.

Sam przygotowuję onigirazu na różne sposoby w zależności, na co mam ochotę. Jednakże dzisiaj mam dla Was dwa pomysły na taki kanapki, które chyba lubię najbardziej. Dodatkowo nie wymagają one wyszukanych składników. Jedną wersję nadziałem pieczonym łososiem zamarynowanym w sosie teriyaki oraz awokado, drugą zaś ogórkiem i pastą z tuńczyka z dodatkiem majonezu, sosu sriracha, sezamu i szczypiorku. Obie pyszne i bardzo proste w przygotowaniu! Zapraszam do przepisu! 🙂

Zdjęcie - Onigirazu – japońska kanapka z ryżu i wodorostów nori - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Onigirazu – japońska kanapka z ryżu i wodorostów nori - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Onigirazu – japońska kanapka z ryżu i wodorostów nori - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Onigirazu – japońska kanapka z ryżu i wodorostów nori Ilość porcji: 6 Czas przygotowania: 30 minut Czas gotowania: 20 minut 20 minut Wartości odżywcze 200 kalorie 20 tłuszcz Ocena 5.0/5 ( 2 zagłosowano ) Wydrukuj przepis

Składniki na Onigirazu:

Onigirazu (porcja ryżu i wodorostów na 6 sztuk):

  • 400 g krótkoziarnistego ryżu do sushi
  • 500 ml wody
  • 6 arkuszy glonów nori
  • 50 ml wina mirin lub octu ryżowego
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka soli

 

Onigirazu z tuńczykiem (na 3 sztuki):

  • 200 g tuńczyka w puszce w sosie własnym
  • 1 łyżeczka majonezu
  • 1 łyżeczka sosu sriracha
  • 1 łyżeczka ziaren prażonego sezamu
  • 1 łyżeczka sosu sojowego
  • sok z ćwiartki cytryny
  • pół pęczka szczypiorku
  • pół ogórka szklarniowego

 

Onigirazu z łososiem (na 3 sztuki):

  • 300 g filetu łososia
  • 2 łyżki sosu teriyaki
  • 1 dojrzałe awokado

Jak zrobić Onigirazu ?

Onigirazu

  1. Ryż płuczemy przynajmniej 3 razy w zimnej wodzie, ocierając delikatnie ziarna ryżu o siebie rękoma, aby pozbyć się skrobi. Po ostatnim płukaniu woda powinna być klarowna. Odsączamy na sicie.
  2. Ryż wrzucamy do garnka i wlewamy wodę. Garnek przykrywamy pokrywką i wstawiamy na duży gaz. Gdy woda się zagotuje, zmniejszamy płomień do minimum i gotujemy przez 10-12 minut. Następnie gasimy płomień i nie ściągając pokrywki, odstawiamy na kolejne 10 minut.
  3. Przygotowujemy marynatę z wina mirin (lub octu ryżowego), soli oraz cukru, dokładnie mieszając.
  4. Ugotowany ryż przekładamy do dużej miski, wlewamy marynatę, dokładnie mieszamy i odstawiamy ryż do wystudzenia.

 

  Onigirazu z tuńczykiem

  1. Tuńczyka odsączamy z zalewy. Dodajemy sok z cytryny, majonez, sos sojowy, srirachę, ziarna sezamu oraz posiekany szczypiorek. Dokładnie mieszamy.
  2. Ogórka kroimy w cienkie plasterki.
  3. Ręce zwilżamy zimną wodą, bierzemy porcję ryżu wielkości piłeczki golfowej i ją spłaszczamy, formując kwadrat (powinien mieć on bok ok. 2,5 raza mniejszy od arkusza nori). Kładziemy na środku płata nori po przekątnej.
  4. Na ryżu układamy najpierw plastry ogórka (ok. 6 sztuk) i wykładamy 2 łyżki farszu. Przykrywamy kolejną warstwą ryżu.
  5. Przeciwległe boki nori składamy do środka, formując kwadratową kanapkę. Onigirazu kładziemy złożeniem do dołu i delikatnie dociskamy. (Jeśli nori nie chcą się skleić, to zwilżamy je odrobiną wody).
  6. Przygotowujemy kolejne kanapki (powinny wyjść 3 sztuki) Przed podaniem kroimy na pół.

 

  Onigirazu z łososiem

  1. Filet z łososia marynujemy w sosie teriyaki i wstawiamy do piekarnika lub airfryera nagrzanego do 160°C. Pieczemy przez 15 minut. Upieczoną rybę szarpiemy widelcami. Skórę wyrzucamy.
  2. Awokado obieramy i kroimy w plasterki.
  3. Ręce zwilżamy zimną wodą, bierzemy porcję ryżu wielkości piłeczki golfowej i ją spłaszczamy, formując kwadrat (powinien mieć on bok ok. 2,5 raza mniejszy od arkusza nori). Kładziemy na środku płata nori po przekątnej.
  4. Na ryżu układamy najpierw plastry awokado (ok. 3) i wykładamy 2 łyżki poszarpanego łososia. Przykrywamy kolejną warstwą ryżu.
  5. Przeciwległe boki nori składamy do środka, formując kwadratową kanapkę. Onigirazu kładziemy złożeniem do dołu i delikatnie dociskamy. (Jeśli nori nie chcą się skleić, to zwilżamy je odrobiną wody).
  6. Przygotowujemy kolejne kanapki (powinny wyjść 3 sztuki) Przed podaniem kroimy na pół.

Zrobiłeś/zrobiłaś ten przepis?Pochwal się efektami i otaguj mnie na Instagramie: @food_squareZdjęcie - Onigirazu – japońska kanapka z ryżu i wodorostów nori - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów