Omlet marchewkowy z ziołami i kozim serem
Omlet na śniadanko jak znalazł - ostatnio to moje ulubione śniadano ;-) owsianki też pewnie były by dobre ale niestety jakoś nie mogę się do nich przekonać ... Jest soczek i jest omlecik oraz ulubiony kozi ser do tego trochę świeżych ziół i gotowe.Polecam
przepis własny- 2 jajka
- 4 łyżki marchewki (miąższ po soku)
- 1 łyżka mąki ryżowej
- kilka plasterków sera koziego
- czarny sezam
- olej z pestek winogron
- ok 2 -3 łyżki świeżych siekanych ziół (tymianek , bazylia)
- 2 łyżki czarnego sezamu
ponadto
- pleśniowy ser kozi
Żółtka oddzielić od białek białka ubić ze szczyptą soli na sztywno , w międzyczasie wycisnąć sok z marchewki ( marchewkę trzeba wcześniej obrać). Soczek przelać do szklaneczki jeżeli jest za słodki można rozcieńczyć trochę wodą . Miąższ po wyciśniętym soku (dwie łyżki) dodajemy do ubitego białka wraz z żółtkami oraz wsypujemy jeszcze zioła, czarny sezam i delikatnie mieszamy razem z mąką .
Rozgrzać patelnię z łyżką oleju kokosowego wyłożyć masę i smażyć na średnim ogniu na rumiano przewrócić na druga stronę można użyć do tego dużego talerza - zsunąć omlet na talerz następnie przykryć patelnią i odwrócić na drugą stronę jeżeli będzie taka potrzeba można dodać odrobinę tłuszczu.
Usmażony omlet przełożyć na talerz następnie pokroić plasterki koziego sera posypać ziarnami czarnego sezamu i podawać.
Smacznego