Okonomiyaki — japoński placek z kapusty z krewetkami
Okonomiyaki to pyszny japoński placek z kapusty. Niektórzy gaijini mówią o nim „japońska pizza”. Sam jednak uważam, że to określenie zupełnie nie pasuje do tego dania. To typowy japoński street-food, który powstał w regionie Kansai, a z czasem rozprzestrzenił się na cały kraj. Przypomina on nieco koreańskie placki yachaejeon, chociaż serwuje się go z zupełnie innymi dodatkami. Ciekawe jest samo określenie okonomiyaki (jap. お好み焼き), które można przetłumaczyć, jako „smaż, co chcesz” od konomi – smak, wybór i yaki – grillować, smażyć. To w zasadzie wiele mówi o charakterze tego dania, które można przygotować na wiele różnych sposobów, wybierając ulubione składniki.
Bazą okonomiyaki jest proste ciasto z mąki, jajek oraz wody. W jego skład wchodzi również kapusta, która nadaje charakterystycznej słodyczy oraz chrupkości. Do placków można dodać również inne warzywa, jak szczypior, cebulę, czy paprykę oraz ulubione źródło białka: krewetki, kalmary, mięso kraba, wołowinę, wieprzowinę, kurczaka, czy nawet tofu. Sam bardzo lubię właśnie wersję z krewetkami i używam zwykle koktajlowych.
Kluczem wyjątkowego smaku okonomiyaki są jednak dodatki. Sam placek z kapusty oczywiście też jest pyszny, ale to one sprawiają, że to danie staje się tak uzależniająco pyszne. Przede wszystkim są to: majonez, słodko-słony sos tonkatsu, płatki tuńczyka bonito zwane katsuobushi oraz sproszkowane wodorosty aonori. Warto tutaj postawić na oryginalne japońskie produkty. W szczególności polecam popularny majonez marki Kewpie, który przez zawartość octu ryżowego i dodatek dashi ma wyjątkowy pełen umami smak. Sos tonkatsu sam czasami zastępuję sosem teriyaki albo kabayaki, które również są gęste i mają charakterystyczny słodko-słony smak. Zamiast sproszkowanych wodorostów aonori można po prostu użyć podprażonego na suchej patelni arkusza nori, który jest łatwiej dostępny, a następnie pokruszyć go na kawałki. Polecam również nie rezygnować z katsuobushi, które mają pełny umami smak, a także czadersko poruszają się na gorącym jeszcze omlecie.
Okonomiyaki — japoński placek z kapusty z krewetkami
Ilość porcji: 2
Czas przygotowania: 10 minut Czas gotowania: 10 minut
Składniki na Okonomiyaki:
Placek :
- 180 g mąki pszennej
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- ½ łyżeczki soli
- 300 ml wody
- 1 jajko (można pominąć, dodając nieco więcej wody)
- ok. 250 g poszatkowanej białej kapusty (można także użyć pekińskiej)
- 2 łodygi szczypiorku wraz z dymkami
- ok. 250 g krewetek (używam mrożonych koktajlowych)
- olej do smażenia, np. rzepakowy albo słonecznikowy
Dodatki:
- 2 łyżki majonezu, najlepiej japońskiego (polecam Kewpie)
- 2 łyżki sosu tonkatsu, można użyć również teriyaki albo kabayaki
- 2 garści katsuobushi (płatków suszonego tuńczyka bonito)
- garść aonori lub pokruszonych glonów nori*
- garść posiekanego szczypiorku
- łyżka prażonego sezamu
Jak przygotować Okonomiyaki?
- Rozmrożone krewetki krótko obgotuj, odcedź i wystudź.
- Do miski wsyp mąkę, proszek do pieczenia oraz sól. Wlej wodę, wbij roztrzepane jajko i wymieszaj dokładnie do uzyskania gładkiego ciasta.
- Dodaj drobno poszatkowaną kapustę, posiekany szczypior wraz z dymkami oraz krewetki. Ciasto dokładnie wymieszaj.
- Na patelni o średnicy 24-26 cm rozgrzej olej i wyłóż połowę ciasta. Smaż na średnim ogniu przez około 3-4 minuty, aż spód stanie się złoty, a następnie obróć na drugą stronę i smaż przez kolejne 3-4 minuty. Czynność powtórz dla drugiego naleśnika.
- Gotowe i jeszcze ciepłe okonomiyaki posmaruj majonezem, polej sosem tonkatsu i posyp dodatkami: szczypiorkiem aonori, sezamem oraz katsuobushi.
UWAGI
*Nori przed pokruszeniem najlepiej krótko podprażyć na suchej patelni.
Zrobiłeś/zrobiłaś ten przepis?Pochwal się efektami i otaguj mnie na Instagramie: @food_square
*Mój przepis na okonomiyaki — japoński placek z kapusty z krewetkami opracowałem na podstawie książki Prawdziwa kuchnia japońska, Sonoko Sakai.