Ogórki grillowe w ziołowej marynacie
Ogóreczki w ziołowej marynacie 🥒 Jak sezon grillowy, to olej Kujawski z ziołami! Jest idealny do przygotowywania marynat do mięs i warzyw lub jako dressing do surówek. Swoim aromatem podrasuje smak niejednej potrawy.
Składniki na ogórki grillowe w ziołowej marynacie:
- kilka małych ogórków (8 sztuk)
- 2 łyżki oleju Kujawskiego “Czosnek, bazylia”
- 2-3 łyżki octu jabłkowego
- 1 łyżka syropu z agawy
- kawałek czerwonej cebuli
- pół papryczki chili
- sól
Jak zrobić ogórki grillowe w ziołowej marynacie?
Ogórki ponacinać pomiędzy dwoma pałeczkami. Alternatywnie można pokroić w grubsze plastry.
Pokrojone ogórki posolić, aby puściły wodę i w tym czasie przygotować marynatę.
W misce wymieszać olej Kujawski z czosnkiem i bazylią, octem jabłkowym, syropem z agawy oraz poszatkowaną czerwoną cebulą i papryczką chilli, doprawić solą do smaku.
Ogórki wypłukać pod wodą, odcedzić oraz zalać gotową marynatą na bazie Kujawskiego.
Ogórki grillowe w ziołowej marynacie są gotowe do podania po 1-2 godzinach.
Liczba porcji: 8
Czas przygotowania: 2 godziny
Stopień trudności: prosty przepis