Ogórki grillowe w ziołowej marynacie

Ogórki grillowe w ziołowej marynacie

Zdjęcie - Ogórki grillowe w ziołowej marynacie - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Ogóreczki w ziołowej marynacie 🥒 Jak sezon grillowy, to olej Kujawski z ziołami! Jest idealny do przygotowywania marynat do mięs i warzyw lub jako dressing do surówek. Swoim aromatem podrasuje smak niejednej potrawy.

Składniki na ogórki grillowe w ziołowej marynacie:

  • kilka małych ogórków (8 sztuk)
  • 2 łyżki oleju Kujawskiego “Czosnek, bazylia” 
  • 2-3 łyżki octu jabłkowego 
  • 1 łyżka syropu z agawy 
  • kawałek czerwonej cebuli 
  • pół papryczki chili 
  • sól

Zdjęcie - Ogórki grillowe w ziołowej marynacie - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Jak zrobić ogórki grillowe w ziołowej marynacie?

Ogórki ponacinać pomiędzy dwoma pałeczkami. Alternatywnie można pokroić w grubsze plastry.

Pokrojone ogórki posolić, aby puściły wodę i w tym czasie przygotować marynatę.

W misce wymieszać olej Kujawski z czosnkiem i bazylią, octem jabłkowym, syropem z agawy oraz poszatkowaną czerwoną cebulą i papryczką chilli, doprawić solą do smaku.

Ogórki wypłukać pod wodą, odcedzić oraz zalać gotową marynatą na bazie Kujawskiego.

Ogórki grillowe w ziołowej marynacie są gotowe do podania po 1-2 godzinach.

 

Zdjęcie - Ogórki grillowe w ziołowej marynacie - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

Liczba porcji: 8
Czas przygotowania: 2 godziny
Stopień trudności: prosty przepis

Kategorie przepisów