Odwrócona tarta z jabłkami, czyli Tarta Tatin

Odwrócona tarta z jabłkami, czyli Tarta Tatin
Zdjęcie - Odwrócona tarta z jabłkami, czyli Tarta Tatin - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Odwrócona tarta z jabłkami, czyli Tarta Tatin - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Odwrócona tarta z jabłkami, czyli Tarta Tatin - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Odwrócona tarta z jabłkami, czyli Tarta Tatin - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Odwrócona tarta z jabłkami, czyli Tarta Tatin - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Odwrócona tarta z jabłkami, czyli Tarta Tatin - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Odwrócona tarta z jabłkami, czyli Tarta Tatin - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Odwrócona tarta z jabłkami, czyli Tarta Tatin - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Odwrócona tarta z jabłkami, czyli Tarta Tatin - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Odwrócona tarta z jabłkami, czyli Tarta Tatin - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Odwrócona tarta z jabłkami, czyli Tarta Tatin - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Odwrócona tarta z jabłkami, czyli Tarta Tatin - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Odwrócona tarta z jabłkami, czyli Tarta Tatin - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Odwrócona tarta z jabłkami, czyli Tarta Tatin - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Odwrócona tarta z jabłkami, czyli Tarta Tatin - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Odwrócona tarta z jabłkami, czyli Tarta Tatin - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Składniki
  • 400 g jabłek
  • 250 g mąki pszennej
  • 140 g brązowego cukru
  • 60 ml oleju Kujawski z pierwszego tłoczenia
  • 60 g masła
  • 1 jajko
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżki soku jabłkowego
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • szczypta soli
Przygotowanie

Mąkę, jaja, olej Kujawski, cukier puder i sól miksujemy, aż do uzyskania okruchów. Następnie szybko zagniatamy w kulę, owijamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na 30 min.


Jabłka obieramy i kroimy w półksiężyce.

Na patelnię, którą możemy wstawić do piekarnika, wrzucamy masło, dodajemy brązowy cukier i sok jabłkowy. Czekamy, aż cukier się rozpuści i zacznie karmelizować. Na karmelu układamy jabłka i doprawiamy cynamonem.


Rozwałkowujemy ciasto pomiędzy dwoma arkuszami papieru do pieczenia. Ciasto układamy na patelni z jabłkami, a jego brzegi dociskamy, aby ciasto po bokach znalazło się między jabłkami a patelnią. Wierzch ciasta nakłuwamy nożem.


Wstawiamy patelnię do nagrzanego do 170°C piekarnika na 30 min. Tarta będzie gotowa, gdy wierzch się zrumieni. Po upieczeniu odstawiamy patelnię na 10-15 min. Gdy patelnia nie będzie już tak gorąca, układamy na niej duży talerz i jedynym ruchem obracamy.


Tartę podajemy na ciepło z lodami waniliowymi.


Porada:

Karmelu nie mieszamy, poruszamy jedynie patelnią - inaczej zrobią się grudki.



Przepis pochodzi z slodki-kompromis.pl

Kategorie przepisów