Odrywany chleb na zakwasie ze szpinakiem
Odrywane chleby cieszą się chyba sporą sympatią czytelników i ja również lubię je piec. Świeżo upieczony i krótko ostudzony chleb, który można odrywać kawałek po kawałeczku to poezja. A do tego pomiędzy jego kromkami znajduje się smakowity farsz. Latem to może wersja piknikowa lub na słodko z jagodami, zimą z kapustą i grzybami zamiast pasztecików. Ze wszystkich wersji chyba największym zainteresowaniem cieszy się wersja ze szpinakiem. Wzbogacam go czasem o kozi ser i żurawinę.
Tym razem również wybrałam szpinak, chociaż w wersji podstawowej, a zmiany wprowadziłam w recepturze na ciasto. Zamiast drożdży sięgnęłam po aktywny zakwas i tak powstała wersja na zakwasie odrywanego chleba.
5.0 z 1 ocen Odrywany chleb na zakwasie ze szpinakiem Autor: Tosia Czas przygotowania: 4 godz. 15 min. Czas pieczenia: 40 min. Całkowity czas: 4 godz. 55 min. Porcje: 1 Składniki
- 400 g mąki pszennej typ 650 + 50 g mąki do podsypania
- 150 g aktywnego zakwasu żytniego
- 230 ml letniej wody
- 1,5 łyżeczki soli
- łyżka oliwy
- Nadzienie:
- Farsz szpinakowy:
- 450 g mrożonego szpinaku
- 3 ząbki czosnku
- 4 łyżki śmietany 18% lub śmietanki kremówki 30%
- szczypta gałki muszkatołowej
- łyżka posiekanej papryczki chilli
- sól, pieprz
- Ciasto:
- Mąkę wsypujemy do misy, dodajemy zakwas, oliwę, sól. Wlewamy letnią wodę i wyrabiamy ciasto mikserem przez 4 minuty. Ciasto będzie elastyczne, ale trochę luźne. Zostawiamy je w misie pod przykryciem na 3 godziny.
- Po tym czasie przekładamy ciasto na oprószony mąką blat. Formujemy okrągły bochenek i podsypujemy mąką krótko zagniatając, aby ciasto się nie lepiło. Wałkujemy cienko na duży prostokąt.
- Na środku wykładamy szpinakowy farsz i zostawiamy "ramki" puste. Ciasto dzielimy na 6 prostokątów, każdy z nich zginamy na pół. Układamy je ciasto w formie keksówce wyłożonej pergaminem (10x24cm). Przykrywamy ściereczką na godzinę.
- Piekarnik rozgrzewamy do 220 stopni. Chleb skrapiamy z wierzchu oliwą i wkładamy do piekarnika.
- Pieczemy 10 minut, następnie zmniejszamy temperaturę do 190 stopni i dopiekamy jeszcze 25-30 minut.
- Upieczony chleb wyciągamy z formy i studzimy na kratce. Podajemy ze Smakowitą ze swojskim masełkiem.
- Nadzienie:
- Szpinak wrzucamy na dużą patelnię i podgrzewamy ok. 10 minut, aż się rozmrozi.
- Następnie dodajemy posiekany czosnek, chilli i przyprawy. Dodajemy również śmietanę i podgrzewamy jeszcze kilka minut. Farsz studzimy.