Odrywane, razowe bułeczki orkiszowe z truskawkami

Odrywane, razowe bułeczki orkiszowe z truskawkami

Zdjęcie - Odrywane, razowe bułeczki orkiszowe z truskawkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zapraszam na pyszne bułeczki drożdżowe inne od wszystkich innych drożdżowych wypieków, bułeczki odrywane. Chociaż upieczone z mąki razowej są wyjątkowo puchate i mięciutkie. Bułeczki nie tylko wyjątkowo pyszne, ale bardzo zdrowe, bo w całości upieczone z mąki orkiszowej. Od dawna już przymierzałam się do ich upieczenia. Teraz pełnia sezonu truskawkowego, wiec w środku każdej bułeczki wylądowała ogromna, słodka truskawka. Posypka z różanego cukru to dodatkowa atrakcja smakowa moich bułeczek, choć możesz posypać je zwykłym cukrem lub całkowicie posykę cukrową pominąć. Pracę bardzo sobie ułatwiłam, poniewaz ciasto przygotowałam wieczorem, bułeczki po ogrzaniu ciasta upiekłam natępnego dnia rano, w sam raz na drugie śniadanie.

Zdjęcie - Odrywane, razowe bułeczki orkiszowe z truskawkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami 

Składniki:

400 g mąki orkiszowej (pół na pół 550 i razowej)
160-170 ml mleka
50-60 g cukru
60 g masła
1 jajko i 1 żółtko
1 op. suchych drożdży
1/3 łyżeczki soli
Zdjęcie - Odrywane, razowe bułeczki orkiszowe z truskawkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami 

12 dużych truskawek

Zdjęcie - Odrywane, razowe bułeczki orkiszowe z truskawkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
dodatkowo: 2 łyżki mleka
cukier np.różany

Wykonanie:

  • w małym garnuszku delikatnie podgrzać mleko. Do mleka wkroić kawałki masła
  • odwarzone suche składniki umieścić w misie miksera, dolać mleko i jajka, następnie zagnieść jednolite, sprężyste ciasto. Przykryć folią spożywczą i pozostawić w ciepłym miejscu do podwojenia objętości lub umieścić na całą noc do wyrastania w lodówce
  • jeśli ciasto wyrastało w lodówce wystawić je około godziny wcześniej, by się ogrzało. Zagnieść powtórnie i podzielić na 12 jednakowej wielkości kawałków. Każdy kawałek rozpłaszczyć w dłoni na placuszek, na środku ułożyć truskawkę i zwinąć jak knedla. Układać w foremce wyłożonej papierem do pieczenia złączeniem do dołu bułeczkę obok bułeczki. Użyłam dużej formy do pieczenia chleba.Przykryć foremkę z uformowanymi bułkami i odstawić do napuszenia. Przed pieczenie posmarować każdą bułeczkę mlekiem i posypać cukrem różanym
  • piec w 200`C 20 minut do zrumienienia

ŻYCZĘ SMACZNEGO !

Kategorie przepisów