Obiady czwartkowe #9: Pyzy z mięsem + karmelizowane kurki

Obiady czwartkowe #9: Pyzy z mięsem + karmelizowane kurki

Zdjęcie - Obiady czwartkowe #9: Pyzy z mięsem + karmelizowane kurki - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Systematyczne prowadzenie bloga wymaga czasem sprytu i kompromisu. Staram się zawsze, aby w naszych seriach tematycznych nie było przerw, czyli o to, by w każdą niedzielę pojawił się śniadaniowy przepis, a w każdy czwartek propozycja obiadu. Czasem zdarzy się mała wpadka, ale nie tym razem :)

Już kilka dni temu wiedziałam, że cały czwartek spędzę na wsi na Kaszubach fotografując krowy. Śliwka już powoli wraca z urlopu od blogowania (pierwszy wpis świeżo upieczonej mamy), dlatego opieka nad obiadowym wpisem pozostała jeszcze na moich barkach. Uznałam, że luki na blogu nie chcemy i przygotowałam czwartkowy wpis już we wtorek. Przyznałam się Wam do małego oszustwa już na Snapchacie, a teraz przyszedł czas na pokazanie efektów.

Uwielbiam wszelkiego rodzaju kluchy, kluski i kluseczki, czyli wszystkie potrawy mączne, które można własnoręcznie uformować. Rozpoczyna się sezon na kurki, więc w ramach wielkiej inauguracji przygotowałam jajecznicę (zdjęcie na Instagramie). Następnie pomyślałam pierogach z mięsem i kurkami (przepis). Rok temu cieszyły się u mnie sporą popularnością, bo lepiłam je kilkakrotnie.

Przypomniałam sobie jednak, że wielkie lepienie pierogów mam zaplanowane na przyszły tydzień, więc połączenie mąka+mięso+kurki sprawdzę tym razem w innej formie. Wybór padł na pyzy ziemniaczane!

Zdaję sobie sprawę, że kwestia nazewnictwa zależy od regionu, w którym się mieszka i tradycji rodzinnych. Z tego co kojarzę dla niektórych pyzy to coś w rodzaju pampuchów, czyli drożdżowych bułeczek gotowanych na parze. Z kolei to co prezentuję w ramach przepisu to dla nich po prostu knedle ziemniaczane z mięsem. Jakoś tak knedle pasują mi na słodko z rabarbarem lub śliwkami. W wersji wytrawnej w moim słowniku noszą nazwę pyz.

Ostatecznie to tylko litery, a przecież liczy się smak! Bezglutenowe (bo z mąką ziemniaczaną), okrągłe kluchy z odpowiednio doprawionym farszem mięsnym i karmelizowanymi kurkami to połączenie idealne!

Pyzy z mięsem/ (8-10 szt.)

Ciasto:
  • 550 g puree ziemniaczanego
  • 150 g mąki ziemniaczanej
  • żółtko
  • sól
Farsz:
  • 600 g mielonego mięso wołowo-wieprzowego
  • cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/4 papryczki chilli
  • listki świeżego rozmarynu
  • łyżka octu balsamicznego
  • łyżka sosu sojowego
  • 5 łyżek tartego parmezanu
  • żółtko
  • 4 łyżki bułki tartej
  • łyżeczka musztardy
  • 2 łyżki oliwy
  • sól, pieprz
Kurki:
  • 150 g kurek
  • cebula
  • ząbek czosnku
  • 1/4 papryczki chilli
  • 2 łyżki masła
  • łyżka oliwy
  • łyżka miodu
  • łyżka octu balsamicznego
  • sól, pieprz
  • posiekany koperek, listki rozmarynu
Pyzy:
  1. Podsmażamy posiekaną drobno cebulę z czosnkiem i chilli. Po kilku minutach dodajemy mielone mięso, listki rozmarynu, przyprawiamy solą, pieprzem octem balsamicznym i sosem sojowym. Smażymy przez ok. 4-5 minut, aż mięso zmieni kolor. Studzimy.
  2. Do ostudzonego mięsa dodajemy żółtko, tarty parmezan, musztardę i bułkę tartą. Mieszamy.
  3. Chłodne puree ziemniaczane łączymy z mąką ziemniaczaną, żółtkiem i solą. Wyrabiamy masę krótką chwilę do połączenia składników, pilnując, aby ciasto nie lepiło się do rąk.
  4. Nakładamy dwie łyżki masy ziemniaczanej na rękę i delikatnie spłaszczamy tworząc okrągły placek. Na środku wykładamy dwie łyżki farszu i zbieramy boki ciasta ku środkowi. Formujemy okrągłą kulę i kładziemy ją złączeniem ku dołowi na tacy.
  5. Tak przygotowane pyzy gotujemy we wrzącej i osolonej wodzie przez ok. 6 minut. Następnie odsączamy z wody i podajemy z karmelizowanymi kurkami oraz parmezanem. Pyzy można również odsmażać.
Kurki:
  1. Kurki myjemy i osuszamy. Małe grzyby zostawiamy w całości, mniejsze drobno kroimy.
  2. Na maśle i oliwie podsmażamy posiekaną drobno cebulę z czosnkiem i chilli.
  3. Po ok. 3 minutach wrzucamy grzyby i podsmażamy przez kilka minut na dużym ogniu, aż kurki puszczą wodę.
  4. Następnie dodajemy ocet balsamiczny, miód, sól i pieprz. Karmelizujemy jeszcze 2-3 minuty.
  5. Do kurek dodajemy posiekane zioła i studzimy.
Tosia

Kategorie przepisów