Obiad o zapachu Parmy. Makaron z szynką parmeńską i orzechami włoskimi
Cześć,
Korzystając z powrotu prawdziwego, ciepłego lata do Krakowa, przenosimy się myślami oraz smakami do włoskiej Parmy i prostych, lekkich obiadów z makaronem w roli głównej. Zaczynamy od makaronu z szynką parmeńską i orzechami włoskimi.
Składniki (na 2 porcje):
- Makaron spaghetti – porcje wedle uznania, użyliśmy tutaj spaghetti numer 8 z Barilla
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 duży ząbek czosnku
- 1 opakowanie szynki parmeńskiej w plastrach
- Garść orzechów włoskich
- 150 ml śmietanki 30%
- 2/3 płaskiej łyżeczki suszonej bazylii
- Sól himalajska
- Pieprz
- Tarty parmezan do posypania (lub inny twardy ser)
Making-of:
- Makaron gotujemy. W międzyczasie szynkę kroimy na małe paski, a czosnek i orzechy na bardzo drobną kostkę.
- Na patelni czosnek podsmażamy na oliwie. Dodajemy szynkę oraz orzechy i smażymy około 1 minutę na małym ogniu. Następnie dodajemy śmietankę, sól, pieprz oraz bazylię. Całość mieszamy. Dodajemy makaron (cały czas smażąc na małym ogniu) i mieszamy aż makaron będzie w pełni pokryty sosem ze śmietanki i przypraw (wystarczą jakieś 2 minuty mieszania).
- Makaron podajemy posypany parmezanem.
Smacznego!
Gosia i Przemek