Obiad o zapachu Parmy. Makaron z szynką parmeńską i orzechami włoskimi

Obiad o zapachu Parmy. Makaron z szynką parmeńską i orzechami włoskimi

Cześć,

Korzystając z powrotu prawdziwego, ciepłego lata do Krakowa, przenosimy się myślami oraz smakami do włoskiej Parmy i prostych, lekkich obiadów z makaronem w roli głównej. Zaczynamy od makaronu z szynką parmeńską i orzechami włoskimi.

Zdjęcie - Obiad o zapachu Parmy. Makaron z szynką parmeńską i orzechami włoskimi - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki (na 2 porcje):

  • Makaron spaghetti – porcje wedle uznania, użyliśmy tutaj spaghetti numer 8 z Barilla
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 duży ząbek czosnku
  • 1 opakowanie szynki parmeńskiej w plastrach
  • Garść orzechów włoskich
  • 150 ml śmietanki 30%
  • 2/3 płaskiej łyżeczki suszonej bazylii
  • Sól himalajska
  • Pieprz
  • Tarty parmezan do posypania (lub inny twardy ser)

Zdjęcie - Obiad o zapachu Parmy. Makaron z szynką parmeńską i orzechami włoskimi - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Making-of:

  • Makaron gotujemy. W międzyczasie szynkę kroimy na małe paski, a czosnek i orzechy na bardzo drobną kostkę.
  • Na patelni czosnek podsmażamy na oliwie. Dodajemy szynkę oraz orzechy i smażymy około 1 minutę na małym ogniu. Następnie dodajemy śmietankę, sól, pieprz oraz bazylię. Całość mieszamy. Dodajemy makaron (cały czas smażąc na małym ogniu) i mieszamy aż makaron będzie w pełni pokryty sosem ze śmietanki i przypraw (wystarczą jakieś 2 minuty mieszania).
  • Makaron podajemy posypany parmezanem.

Smacznego!

Gosia i Przemek

Kategorie przepisów