Obiad na majówkę – makaron z domowym pesto, łososiem i pomidorkami cherry
Cześć,
Po dłuższej przerwie wracam z przepisami z majówkowego pichcenia. Zapraszam na makaron z domowym pesto, łososiem i pomidorkami cherry.
Składniki (na dwie porcje):
- ok. 400 gram makaronu spaghetti,
- garść pomidorków cherry,
- parmezan lub inny twardy ser do posypania,
- 100 gram wędzonego łososia.
Składniki na pesto:
- dwie garście liści szpinaku (około 30 średniej wielkości liści),
- 3 łyżki orzechów włoskich,
- 2 łyżki łuskanych pestek dyni,
- 1/3 szklanki oliwy z oliwek.
Making-of:
- Makaron gotujemy. W międzyczasie umyte liście szpinaku, orzechy, pestki dyni i oliwę miksujemy razem blenderem. Łososia kroimy na drobne kawałki a pomidorki na połówki.
- Po odsączeniu makaronu, mieszamy go z pesto. Następnie dodajemy łososia i ponownie mieszamy.
- Danie posypujemy utartym serem i dekorujemy pomidorkami.
Smacznego! :)
Gosia