Nutella ze śliwek (wersja oryginalna + wersja zgodna z MM)

Przepis na te...hmm...powidła (?) znalazłam już dość dawno u Edysi, ale dopiero teraz udało mi się je przygotować. Całość co prawda, nie smakuje jak wspomniana nutella, ale zapewniam, że mimo to, jest naprawdę bardzo, bardzo smaczna. Dla mnie i mojego męża najlepsza z ciepłymi jeszcze grzankami. Idealna na śniadanie. Polecam jako smaczną ciekawostkę.

Nutellę tą zrobiłam w wersji oryginalnej z cukrem oraz zmodyfikowanej dla osób będących na diecie Montignaca wersji z fruktozą. Obie wersje dobre, aczkolwiek ta Montignacowa, wyszła mi troszkę rzadsza.

Jest to moja kolejna propozycja da akcji "Przetwory" oraz "Czas na śliwki". 

Zdjęcie - Nutella ze śliwek (wersja oryginalna + wersja zgodna z  MM)  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki (5 średniej wielkości słoiczków):


- 3 kg śliwek węgierek bez pestek

- 1 kg cukru

- 2 cukry waniliowe (ja dałam domowy cukier z wanilią)

- 100 g ciemnego kakao

Wersja dla osób na diecie Montignaca (3 średniej wielkości słoiczki):

- 1,25 kg śliwek węgierek bez pestek

- 0,2 kg fruktozy

- 40 g ciemnego kakao

- wanilia albo dozwolony aromat waniliowy (ja dodałam 2 łyżki ekstraktu z wanili)

Wykonanie:


Śliwki przepuścić przez maszynkę (ja użyłam do tego blendera). Zmiksowane śliwki przełożyć do garnka z grubym dnem.  Dodać cukier (lub fruktozę) i gotować na małym ogniu często mieszając około 2 godzin (masa powinna nieco zgęstnieć). Na około 10 minut przed końcem gotowania dodać cukier waniliowy (lub ekstrakt) i kakao (po dodaniu kakao masa znacznie zgęstnieje, więc przed jego wsypaniem  nie może być zbyt gęsta). Całość dokładnie wymieszać.  Gorącą masę nakładać do wyparzonych słoików, pasteryzować przez około 10 minut. Wg nas, najlepiej smakuje z grzankami. Smacznego :)

Zdjęcie - Nutella ze śliwek (wersja oryginalna + wersja zgodna z  MM)  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Nutella ze śliwek (wersja oryginalna + wersja zgodna z  MM)  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Nutella ze śliwek (wersja oryginalna + wersja zgodna z  MM)  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepisy z tych kategorii

Wiśniowa frużelina

Wiśniowa frużelina

Małgorzata Małgorzata
Codzienna kuchnia niecodzienna

Konfitura z jagód

Konfitura z jagód

Iwona Iwona
Smakowity blog kulinarny

Cukinia w curry

Cukinia w curry

Kardamonovy Kardamonovy
Kardamonovy

Kiszona kalarepa

Kiszona kalarepa

janiolka janiolka
Eksperyment sobotni

Dżem z czarnej porzeczki

Dżem z czarnej porzeczki

Kaś Kaś
Bake&Taste

Dżem czereśniowy z octem balsamicznym i pieprzem

Dżem czereśniowy z octem balsa…

Ostra Na Słodko Ostra Na Słodko
Ostra Na Słodko

Przepisy z tych kategorii

Szarlotka z agrestem bez pieczenia + film - Smakowite Dania

Szarlotka z agrestem bez piecz…

Madzia111 Madzia111
Smakowite Dania

Racuchy drożdżowe z jagodami

Racuchy drożdżowe z jagodami

mapik2705 mapik2705
Świat Domowej Kuchni

Bananowy budyń z kaszy jaglanej

Bananowy budyń z kaszy jaglane…

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

Granola

Granola

Iwona Iwona
Smakowity blog kulinarny

Placek drożdżowy z jagodami i serem

Placek drożdżowy z jagodami i…

ilovebake ilovebake
I Love Bake

Ciasto ze śliwkami i cynamonem
1

Ciasto ze śliwkami i cynamonem

atina atina
Tak sobie pichcę...