Nocna owsianka z pomarańczami i ekspresową granolą
Nikt nie ma czasu ani ochoty stać rano przy kuchence, przygotowując pracochłonne posiłki dla siebie i rodziny. Warto pomyśleć o tym więc już wieczorem. Prosta, słoneczna owsianka to zawsze dobry pomysł. Nie wymaga wiele pracy, est pożywna, smaczna i piękna. Łącząc to wszystko w jedno małe danie, otrzymujemy zastrzyk pozytywnej energii na cały dzień. Słoneczna owsianka z sycylijską pomarańczą idealnie rozświetli nawet najbardziej pochmurny poranek niezależnie od pory roku.
Tak przygotowana owsianka to zdrowy posiłek na początek dnia. Z powodzeniem może stanowić śniadanie do pracy lub szkoły. Mimo niewielkiej ilości słodyczy, jest naprawdę pyszna.Składniki:
(1-2 porcje)
- 6+2 łyżek płatków owsianych górskich
- 250ml mleka (krowiego lub roślinnego)
- 1 łyżka płynnego miodu
- 1-2 pomarańcze sycylijskie lub zwykłe deserowe
- kilka malin (mogą być mrożone)
- 2 łyżki orzechów włoskich
Przygotowanie krok po kroku:
- Wieczorem, w przeddzień planowanego posiłku, zalej 6 łyżek płatków owsianych szklanką mleka. Wymieszaj i wstaw pod przykryciem do lodówki na całą noc lub co najmniej 4-5 godzin.
- Następnego dnia rano upraż orzechy na suchej patelni. Gdy są rumiane i intensywnie pachną, przełóż je na talerzyk.
- Na tej samej patelni upraż 2 pozostałe łyżki płatków owsianych na złoty kolor, często mieszając. Uprażone płatki polej miodem, wymieszaj i od razu przełóż na talerzyk lub kawałek pergaminu. Skarmelizowany miód sklei płatki, które po wystygnięciu utworzą chrupiącą granolę.
- Pomarańcze obierz nożem usuwając całą białą skórkę. Pokrój na plasterki. Drugą pomarańczę wyfiletuj.
- Na miseczkę wyłóż porcję owsianki, na niej plastry i cząstki pomarańczy i pokruszone płatki w miodzie – możesz wszystko ułożyć warstwowo, jak wolisz.
- Całość udekoruj prażonymi orzechami i pokruszonymi malinami.
Smacznego!