Niemieckie pierniczki – Lebkuchen
Pierniczki Lebkuchen, są bardzo proste w wykonaniu, oryginalne, koniecznie z lukrem i z mielonymi migdałami. Ja zrobiłam je po swojemu i część mąki pszennej, zastąpiłam mąką z amarantusa, zamiast mielonych migdałów, dodałam posiekane orzechy laskowe. Pierniczki po upieczeniu są twarde, po dwóch dniach zrobią się mięciutkie. Bardzo aromatyczne ciasteczka, bez dodatku jajek i cukru, za to na lipowym miodzie. Bardzo polecam wszystkim amatorom zdrowych, korzennych ciasteczek
Składniki
- 150 g mąki pszennej
- 100 g mąki z amarantusa
- 4 pełne łyżki miodu ( u mnie lipowy )
- 85 g masła
- 80 g drobno posiekanych orzechów laskowych
- 2 łyżeczki przyprawy korzennej do pierników
- 1 łyżeczka cynamonu
- 2 pełne łyżki startej skórki cytrynowej