Niemieckie pierniczki – Lebkuchen

Niemieckie pierniczki – Lebkuchen
Pierniczki Lebkuchen, są bardzo proste w wykonaniu, oryginalne, koniecznie z lukrem i z mielonymi migdałami. Ja zrobiłam je po swojemu i część mąki pszennej, zastąpiłam mąką z amarantusa, zamiast mielonych migdałów, dodałam posiekane orzechy laskowe. Pierniczki po upieczeniu są twarde, po dwóch dniach zrobią się mięciutkie. Bardzo aromatyczne ciasteczka, bez dodatku jajek i cukru, za to na lipowym miodzie. Bardzo polecam wszystkim amatorom zdrowych, korzennych ciasteczek

Zdjęcie - Niemieckie pierniczki – Lebkuchen - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki
  • 150 g mąki pszennej
  • 100 g mąki z amarantusa
  •  4 pełne łyżki miodu ( u mnie lipowy )
  • 85 g masła
  • 80 g drobno posiekanych orzechów laskowych
  • 2 łyżeczki przyprawy korzennej do pierników
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 2 pełne łyżki startej skórki cytrynowej
Miód i masło daję do rondelka z grubym dnem. Całość podgrzewam, cały czas mieszając. Masę miodowo – maślaną odstawiam do przestudzenia ( masa może zostać lekko ciepła ). Mąki przesiewam do miseczki, dodaję resztę suchych składników. Do składników suchych, dodaję masę miodową i orzechy, całość dokładnie mieszam. Z masy odrywam małe kawałki ciasta, robię małe kulki wielkości orzecha włoskiego. Każdą kuleczkę lekko spłaszczam. Ciasteczka układam na dużej blaszce z wyposażenia piekarnika, wyłożonej papierem do pieczenia. Pierniczki piekę około 13 minut, w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Powinny się lekko zrumienić. Gotowe studzę na kratce. Smacznego

Zdjęcie - Niemieckie pierniczki – Lebkuchen - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Niemieckie pierniczki – Lebkuchen - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów