Naleśniki ze szpinakiem i szynką włoską
Już kilka dni myślałam o wytrawnych naleśnikach. Przecież to nic trudnego, a farsz to już w ogóle całkowita dowolność, wkładamy to co uwielbiamy najbardziej. Więc czemu by nie zjeść domowych naleśników ze słonym nadzieniem? Oto i one: naleśniki ze szpinakiem, fetą i szynką parmeńską. Pycha!
Naleśniki ze szpinakiem i szynką włoską inspiracja z Kulinarne Podróże składniki na 6 naleśników:- ½ składników na naleśniki wg mojego przepisu
- 200g świeżego szpinaku
- 6 plastrów szynki włoskiej
- ¼ pokruszonej fety
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki oliwy
- sól, pieprz
Naleśniki robię wg przepisu.
Na patelni rozgrzewam oliwę, wrzucam pokrojony w plasterki czosnek i świeży szpinak. Doprawiam solą i pieprzem. Mieszam kilka chwil, aż szpinak zwiędnie, ale nadal pozostanie soczysto zielony. Zdejmuję z ognia.
Na połowę ciepłego naleśnika nakładam szpinak, ser feta i plaster szynki. Zwijam od strony składników w rulonik.
Jeśli naleśniki wystygły to już gotowe zawinięte układam na patelni i podgrzewam na małym ogniu.
Układam na talerzu.
Polecam podać z sosem ziołowym na bazie jogurtu naturalnego.