Naleśniki ze szpinakiem i boczniakami
Pod wpływem impulsu sięgnęłam w sklepie po boczniaki a potem głowiłam się co z nimi zrobić. Przejrzałam wszystkie przepisy jakie mam i znalazłam pomysł na naleśniki. Nijak mi się te smaki ze sobą nie chciały w głowie połączyć, ale, że niczego więcej nie znalazłam postanowiłam zaryzykować. Efekt znakomity. Podsmażone na maśle boczniaki zawinięte w naleśniki z farszem na bazie ricotty i szpinaku komponują się rewelacyjnie. Cieszę się, że z nich nie zrezygnowałam.
Źródło: Moje Gotowanie 10/2011
Składniki:
- 200 g szpinaku
- 200 g sera ricotta
- 2 łyżki śmietany
- sól, pieprz, gałka muszkatołowa
- 150 g boczniaków
- 1 łyżka masła
- olej do smażenia
- 8 naleśników wg ulubionego przepisu
Szpinak rozmrozić, podsmażyć na maśle z czosnkiem, przyprawić do smaku. Gdy wystygnie dodać śmietanę i ser. Dokładnie wymieszać. Na drugiej patelni podsmażyć pokrojone w paski boczniaki. Na wcześniej usmażone naleśniki nakładać porcję szpinaku i usmażonych boczniaków. Składać w trójkąty.
Smacznego:)