Naleśniki zapiekane z pesto z bazylii i rukoli z dodatkiem mozzarelli i oliwek
Hej :-) Tka propozycja obiadowa dzisiaj :-). Miałam straszną ochotę na pesto, mój młody na naleśniki z kolei, pan mąż się dostosował. Połączyliśmy jedno z drugim i wyszły bardzo smaczne naleśniki z pesto z rukoli i bazylii. Do naleśników dodaliśmy kulki mozzarelli i czarne oliwki. Mniam :-))) Nie podaję dokładnie ilości, bo pesto robiłam na oko, żeby smak nam odpowiadał i z całego opakowania rukoli. Pozdrawiam :-)))
Składniki na naleśniki - klik
Składniki pesto:
- opakowanie rukoli
- 2 garście świeżej bazylii
- około 300 g orzeszków ziemnych
- kilka łyżek oliwy
- 2 ząbki czosnku
- cheddar (około 3/4 szklanki)
- sól
- pieprz
Dodatkowo:
- oliwki czarne
- mini kulki mozzarelli
Naleśniki robimy według przepisu. Do miski blendera dajemy umytą rukolę, bazylię, oliwę, przepuszczony przez praskę czosnek i blendujemy. Następnie dodajemy orzeszki i starty ser. Ponownie blendujemy, żeby składniki nam się połączyły, doprawiamy solą o pieprzem.
Naleśniki smarujemy całe pesto, składamy i do środka wkładamy pokrojone oliwki i pokrojone na mniejsze części kulki mozzarelli. Wkładamy do naczynia żaroodpornego. Zapiekamy w 180 stopniach około 10-15 minut.