Naleśniki zapiekane z pesto z bazylii i rukoli z dodatkiem mozzarelli i oliwek

Naleśniki zapiekane z pesto z bazylii i rukoli z dodatkiem mozzarelli i oliwek

Zdjęcie - Naleśniki zapiekane z pesto z bazylii i rukoli z dodatkiem mozzarelli i oliwek - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Hej :-) Tka propozycja obiadowa dzisiaj :-). Miałam straszną ochotę na pesto, mój młody na naleśniki z kolei, pan mąż się dostosował. Połączyliśmy jedno z drugim i wyszły bardzo smaczne naleśniki z pesto z rukoli i bazylii. Do naleśników dodaliśmy kulki mozzarelli i czarne oliwki. Mniam :-))) Nie podaję dokładnie ilości, bo pesto robiłam na oko, żeby smak nam odpowiadał i z całego opakowania rukoli. Pozdrawiam :-)))

Składniki na naleśniki - klik

Składniki pesto:

  • opakowanie rukoli
  • 2 garście świeżej bazylii
  • około 300 g orzeszków ziemnych
  • kilka łyżek oliwy
  • 2 ząbki czosnku
  • cheddar (około 3/4 szklanki)
  • sól
  • pieprz


Dodatkowo:

  • oliwki czarne
  • mini kulki mozzarelli


Naleśniki robimy według przepisu. Do miski blendera dajemy umytą rukolę, bazylię, oliwę, przepuszczony przez praskę czosnek i blendujemy. Następnie dodajemy orzeszki i starty ser. Ponownie blendujemy, żeby składniki nam się połączyły, doprawiamy solą o pieprzem.
Naleśniki smarujemy całe pesto, składamy i do środka wkładamy pokrojone oliwki i pokrojone na mniejsze części kulki mozzarelli. Wkładamy do naczynia żaroodpornego. Zapiekamy w 180 stopniach około 10-15 minut.

Zdjęcie - Naleśniki zapiekane z pesto z bazylii i rukoli z dodatkiem mozzarelli i oliwek - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Naleśniki zapiekane z pesto z bazylii i rukoli z dodatkiem mozzarelli i oliwek - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Naleśniki zapiekane z pesto z bazylii i rukoli z dodatkiem mozzarelli i oliwek - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów