Naleśniki z twarożkiem i sosem z owoców leśnych

Naleśniki z twarożkiem i sosem z owoców leśnych
Zdjęcie - Naleśniki z twarożkiem i sosem z owoców leśnych - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Naleśniki z twarożkiem i sosem z owoców leśnych - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Naleśniki z twarożkiem i sosem z owoców leśnych - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Naleśniki z twarożkiem i sosem z owoców leśnych - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Naleśniki z twarożkiem i sosem z owoców leśnych - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Naleśniki z twarożkiem i sosem z owoców leśnych - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Naleśniki z twarożkiem i sosem z owoców leśnych - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Naleśniki z twarożkiem i sosem z owoców leśnych - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Naleśniki z twarożkiem i sosem z owoców leśnych - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Składniki na ciasto:
  • 130 g mąki pszennej
  • 125 ml mleka
  • 125 ml wody
  • 6 łyżek oleju Kujawski z pierwszego toczenia
  • 2 jaja
  • 2 łyżki cukru
  • szczypta soli
na nadzienie serowe:
  • 250 g twarogu
  • 125 g serka mascarpone
  • 2 łyżki cukru pudru
  • starta skórka z ½ cytryny
na sos owocowy:
  • 200 g malin
  • 200 g truskawek
  • 60 ml wody
  • 100 g jagód
  • 2 łyżki brązowego cukru
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • ¼ łyżeczki cynamonu
Przygotowanie

Wszystkie składniki, poza olejem, umieszczamy w malakserze i dokładnie miksujemy. Możemy również użyć ręcznego miksera. Ciasto odstawiamy do lodówki na minimum 30 min.


Patelnię do naleśników smarujemy olejem Kujawskim (najlepiej użyć do tego celu pędzla). Na rozgrzaną patelnię wylewamy 1 łyżkę wazową ciasta. Rozprowadzamy ciasto po patelni ruszając nią w powietrzu, a następnie smażymy ok. 2 min. z każdej strony.


Czynność powtarzamy z resztą ciasta. Gotowe naleśniki przekładamy na talerz, oddzielając je od siebie kawałkami ręcznika papierowego.


Nadzienie:

Twaróg przepuszczamy przez praskę i łączymy z mascarpone. Dodajemy cukier oraz startą skórkę z wyszorowanej cytryny. Mieszamy.


Sos owocowy:

Truskawki przekrajamy na pół i wrzucamy do garnka. Dodajemy maliny i jagody. Następnie zagotowujemy razem z cukrem, sokiem z cytryny i wodą. Zdejmujemy z ognia zanim owoce się rozpadną. Dodajemy cynamon i schładzamy.

Naleśniki smarujemy serkiem, składamy i polewamy sosem


Porada:

Poza sezonem można użyć owoców mrożonych. Jeśli sos będzie zbyt rzadki, można zagęścić go 1 łyżeczką skrobi ziemniaczanej rozpuszczonej w niewielkiej ilości wody.



Przepis pochodzi z slodki-kompromis.pl

Kategorie przepisów