Naleśniki z twarogiem i malinami
Pyszne naleśniki na słodko z twarogiem, malinami i śmietaną, idealne jako lekki obiad. Mniam <3 Zapraszam do przygotowań!
Składniki na 7-8 naleśników:
1 jajko
1 pełna szklanka mąki
3/4 szklanki wody gazowanej
3/4 szklanki mleka
szczypta soli
masło klarowane do wysmarowania patelni
Nadzienie: 250 g twarogu półtłustego
2 czubate łyżki cukru pudru
3 łyżki śmietany 18%
garść malin
Dodatkowo: śmietana 18% do podania
garść malin do podania
cukier puder do posypania
CZAS PRZYGOTOWANIA: 30 MIN
POZIOM TRUDNOŚCI: ŚREDNI
1. Jajko roztrzepujemy z solą, wsypujemy mąkę i cały czas mieszając, dodajemy wodę i mleko. Dobrze wymieszane ciasto powinno być płynne - wkładając i wyjmując łyżkę, ciasto powinno swobodnie spływać, ale odrobina powinna pozostać na łyżce. Odstawiamy na bok na 15 minut. Patelnię porządnie rozgrzewamy, smarujemy masłem klarowanym i smażymy naleśniki - około 2 minuty z każdej strony.
2. W misce umieszczamy twaróg, cukier puder i śmietanę, mieszamy widelcem. Dodajemy maliny i ponownie mieszamy, rozgniatając część malin. Gotowym nadzieniem smarujemy naleśniki, zawijamy i układamy na talerzach. Podajemy ze śmietaną, cukrem pudrem i malinami. Smacznego! :)