Naleśniki z serkiem śmietankowym i malinami

Naleśniki nie muszą być nudne! Dowodem na to jest mój dzisiejszy przepis, w którym poczciwe placki z mąki, jajek oraz mleka podałem w dość nieoczywistej formie. Zamiast zawijać je w rulon, czy też składać w trójkąt postanowiłem zrobić z nich swego rodzaju walcowate miseczki, które wypełniłem konkretną ilością kremowego śmietankowego nadzienia. Dzięki temu wyglądają niczym kawałek sernika zawinięty w ciasto. Te naleśniki z serkiem śmietankowym i malinami to doskonały pomysł na prosty deser, czy też oryginalne śniadanie!
Ich przygotowanie nie różni się specjalnie od klasycznych naleśników. Wybrałem tutaj mój ulubiony przepis na ciasto z dodatkiem wody gazowanej, co sprawia, że są bardziej delikatne. Po usmażeniu naleśniki umieściłem w dużych kokilkach posmarowanych odrobiną oleju, aby z łatwością wyszły z formy, nadziałem solidną porcją farszu i złożyłem ich brzegi do środka, aby nadać im oryginalny kształt. Zamiast kokilek można użyć również foremki na muffiny, czy niewielkich miseczek.
Samo nadzienie przygotowałem z serka śmietankowego typu Philadelphia z dodatkiem bitej śmietany, co sprawia, że farsz jest puszysty i delikatny. Serek możecie wymienić na dowolny inny, ulubiony twarożek kanapkowy lub mielony twaróg sernikowy. Chociaż sam polecam tę pierwszą opcję. Twarożki kanapkowe są bardziej kremowe i lekko słone, co świetnie komponuje się ze słodyczą bitej śmietany, Dodatkowo nadzienie wzbogaciłem cukrem waniliowym, aby było smaczniejsze. Możecie pokusić się również o cynamon, czy też otartą skórkę cytrynową.
Finalnie po wyjęciu z foremki moje naleśniki z serkiem śmietankowym ozdobiłem malinami, dzięki czemu wyglądają niczym kawałek ciasta. Świeże owoce możecie również dorzucić do środka. Sam za późno o tym pomyślałem. Maliny zaś można zastąpić dowolnymi innymi owocami sezonowymi. Świetnie sprawdzą się tutaj truskawki, jeżyny, czy jagody lub borówki. Możecie również przygotować owocowy sos i polać nim wierzch naleśnika. Gorąco polecam! 😉
Składniki na naleśniki z serkiem śmietankowym i malinami:
Naleśniki:
(na 4 sztuki o średnicy 28 cm)
- 125 ml mleka
- 80 g mąki
- 80 ml wody gazowanej
- 1 duże jajko (rozmiar L)
- 30 ml oleju rzepakowego lub roztopionego masła (2 łyżki)
- 15 g cukru (1 łyżka)
- szczypta soli
Śmietankowe nadzienie:
- 200 ml śmietany kremówki 30-36%
- 400 g serka śmietankowego typu Philadelphia lub mielonego twarogu sernikowego
- 1 łyżka cukru pudru
- 1 łyżka cukru pudru z prawdziwą wanilią
Dodatkowo:
- ok. 250 g malin
- cukier puder do oprószenia
Jak przygotować naleśniki z serkiem śmietankowym i malinami?
Naleśniki
- Do kielicha blendera lub miski dodaj mleko, jajka, olej, mąkę, cukier oraz sól. Zmiksuj na gładką masę. Na sam koniec wlej wodę gazowaną i zmiksuj krótko ponownie. Gotowe ciasto odstaw na 10 minut.
- Patelnię do naleśników mocno rozgrzej i wylej porcję ciasta do przykrycia dna. Smaż na średnim ogniu, obracając naleśniki na drugą stronę, gdy już przyrumienią się od spodu. Gotowe naleśniki odkładaj na talerz.
Śmietankowe nadzienie
- Schłodzoną śmietanę kremówkę ubij na sztywno z cukrem pudrem i cukrem waniliowym.
- Bitą śmietanę połącz delikatnie ze śmietankowym serkiem, mieszając całość szpatułką.
Przygotowanie
- Kokilkę o średnicy 8 cm i wysokości 5 cm posmaruj odrobiną oleju. Włóż naleśnika, dociskając go delikatnie do spodu i brzegów foremki.
- Środek napełnij śmietankowym nadzieniem, aż po sam rant foremki, a brzegi naleśnika złóż do środka.
- Naleśnik wyjmij delikatnie z foremki i ułóż na płaskiej deseczce, lekko dociskając. Czynność powtórz dla pozostałych naleśników.
- Naleśniki udekoruj z wierzchu malinami i posyp cukrem pudrem.
UWAGI
*Naleśniki można również analogicznie przygotować w niedużej miseczce lub w standardowej foremce na muffiny o średnicy 5 cm. Wtedy jednak polecam usmażyć mniejsze naleśniki o średnicy ok. 20 cm.
Zrobiłeś/zrobiłaś ten przepis? Pochwal się efektami i otaguj mnie na Instagramie: @food_square