Naleśniki z serem zapiekane w śmietanie

Naleśniki z serem zapiekane w śmietanie

Zdjęcie - Naleśniki z serem zapiekane w śmietanie - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Witajcie :-) Dziś przepis na pyszne naleśniki z serem, zapiekane w śmietanie. Fit to one nie są, raczej mają dużo kalorii, ale smak, no rewelacja. Do tego po zapieczeniu są niezwykle puszyste. Idealne dla dorosłych i dzieci. Przepis znalazłam tutaj (klik). W oryginalnym przepisie naleśniki polane są sosem malinowym, zrobiłam, ale powiem Wam, że same były lepsze. Przepis na sos też podaję, sami oceńcie, które Wam bardziej smakują ;-). Miłego poniedziałku Wam życzę i pozdrawiam :-)

Składniki ciasto: zawsze korzystam z tego przepisu klik

Składniki masa serowa:

  • 250 g sera (ja użyłam naturalnego President)
  • 400 g serka waniliowego homogenizowanego
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżka budyniu waniliowego bez cukru (proszku )


Składniki masa śmietanowa:

  • 150 ml śmietany kremówki 30%
  • 1 jako
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżka budyniu waniliowego bez cukru (proszek)


Polewa malinowa:

  • około 400 g malin u mnie mrożone
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej + 2 łyżki wody
  • cukier do smaku


Dodatkowo:

  • cukier puder do posypania


1. Naleśniki smażymy tak jak zawsze :-)
2. Do miseczki przekładamy ser, serek waniliowy, cukier i dodajemy łyżkę proszku budyniowego. Mieszamy dokładnie. Na usmażone naleśniki dajemy po kopiatej łyżce masy serowej i zawijamy w ruloniki.
3. Tak przygotowane naleśniki układamy ciasno koło siebie w naczyniu żaroodpornym.
4. Teraz musimy przygotować masę śmietanową: Do miseczki wbijamy jajko, roztrzepujemy jajko widelcem, następnie dodajemy śmietanę, cukier i proszek budyniowy mieszamy dokładnie. Tak przygotowaną masą zalewamy naleśniki.
5. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni, wkładamy naczynie z naleśnikami do piekarnika i zapiekamy około 35 minut (funkcja termoobieg)
6. Maliny przekładamy do rondelka, podgrzewamy. Maliny powinny zacząć delikatnie się rozpadać. Dodajmy cukier. Mąkę mieszamy z wodą i dodajemy do malin. Gotujemy przez kilka minut i zdejmujemy z ognia. Odstawiamy na chwilę do przestudzenia. Sos można zmiksować blenderem, wtedy będzie gładki.
7. Po wyjęciu naleśniki oprószamy cukrem pudrem. Przekładamy na talerze i polewamy sosem :-) Smacznego :-)

Zdjęcie - Naleśniki z serem zapiekane w śmietanie - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Naleśniki z serem zapiekane w śmietanie - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Naleśniki z serem zapiekane w śmietanie - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Naleśniki z serem zapiekane w śmietanie - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Naleśniki z serem zapiekane w śmietanie - Przepisy kulinarne ze zdjęciami


Kategorie przepisów