Naleśniki z owocami leśnymi
Czekoladowe naleśniki z sosem z owoców leśnych
Składniki na naleśniki z owocami leśnymi:
Ciasto:
- mąka orkiszowa 1 szklanka
- woda gazowana 1 szklanka
- mleko / napój migdałowy 1/2 szklanki
- jajko 1 szt.
- sól 1 szczypta
- kakao 2 łyżki
- olej do smażenia
Nadzienie:
- serek śmietankowy 300 g
- śmietanka 36% lub migdałowa 50 ml
- wanilia mielona 1/2 łyżeczki
- płatki migdałów lub wiórki kokosowe 2 łyżki
- cukier trzcinowy / ksylitol / erytrytol / miód do smaku
Sos:
- mrożone owoce leśne 1 opakowanie
- cukier trzcinowy / ksylitol / erytrytol / miód 2 łyżeczki
- woda 50 ml
- skrobia ziemniaczana 1 łyżeczka
- melisa świeża kilka listków
Jak przygotować naleśniki z owocami leśnymi?
Z podanych składników zrobić ciasto. Odstawić.
Do garnka przełożyć owoce i podgrzewać na średnim ogniu. Kiedy zaczną się gotować rozpuścić w wodzie cukier i skrobię ziemniaczaną, dobrze wymieszać. Wlać do gotujących się owoców, zamieszać i po zagotowaniu zdjąć z palnika. Odstawić. W misce zrobić nadzienie. Do serka wlać śmietankę, dodać wanilię, cukier lub wybrany słodzik, migdały i wymieszać. Na rozgrzanej patelni usmażyć naleśniki (u mnie wyszło ok. 8 sztuk). Na środek naleśnika nakładać nadzienie i rozsmarować. Zwinąć np. w rulon lub trójkąt. Polać sosem i dodać listki melisy. Można posypać lekko cukrem pudrem trzcinowym.