Naleśniki z kurczakiem, szpinakiem oraz serem

Naleśniki z kurczakiem, szpinakiem oraz serem

Naleśniki są pyszne nie tylko na słodko. Wbrew pozorom te na wytrawnie są równie smaczne, a dają znacznie więcej możliwości i idealnie nadają się by przygotować je na obiad.

U mnie tym razem farsz z pieczonego mięsa drobiowego z dodatkiem szpinaku, suszonych pomidorów i sera. Przepyszny!

Z poniższego przepisu otrzymacie około 10-11 naleśników na wytrawnie, idealnych na weekendowy obiad lub obiado-kolację. Wiem, że czasem chcecie też zaskoczyć gości jakimś nowym daniem na ciepło, a te naleśniki doskonale się w tej roli sprawdzą.

Dzięki temu, że naleśniki te smakują i na ciepło i na zimno można zabrać je następnego dnia do pracy (przy wcześniejszym przechowywaniu w lodówce i założeniu, że cokolwiek zostanie na następny dzień ;))

My najczęściej jemy je z ketchupem, ale można też podać je z kleksem kwaśnej śmietany.

Zdjęcie - Naleśniki z kurczakiem, szpinakiem oraz serem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki na naleśniki z kurczakiem, szpinakiem oraz serem:

  • około 10-11 naleśników z ulubionego przepisu

Farsz:

  • 3 pojedyncze piersi z kurczaka
  • 250 g świeżego szpinaku baby
  • 2 ząbki czosnku
  • 3-4 łyżki gęstej, kwaśnej śmietany 18%
  • 130 g tartego sera (u mnie ementaler, może być też mozzarella)
  • 2 łyżki tartego parmezanu
  • 4-6 suszonych pomidorów z zalewy
  • imbir mielony
  • mielona papryka słodka
  • curry
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • sól, pieprz
  • olej
  • masło klarowane

 

Jak zrobić naleśniki z kurczakiem, szpinakiem oraz serem?

Umyte i osuszone ręcznikiem papierowym mięso doprawiamy z obu stron solą, pieprzem, szczyptą imbiru oraz mieloną papryką słodką. Skrapiamy niewielką ilością oleju.

Na głębokiej patelni rozgrzewamy 1 łyżkę oleju. Obsmażamy piersi kurczaka z obu stron. Następnie przekładamy je na blaszkę i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 20-30 minut. Studzimy. Zimne piersi drobno siekamy lub mielimy w rozdrabniaczu.

Przygotowujemy naleśniki wg swojej ulubionej receptury. Pamiętajmy, że naleśniki będą na wytrawnie, więc nie ma potrzeby dodawać do ciasta dużej ilości cukru.

Smażymy cienkie naleśniki.

Czosnek kroimy na plasterki.

Oczyszczony szpinak podsmażamy na niewielkiej ilości oleju, po chwili dodajemy czosnek. Smażymy przez chwilę (ja zawsze dodatkowo doprawiam jeszcze granulowanym czosnkiem). Następnie szpinak przekładamy na sito, odciskamy, a gdy przestygnie drobno siekamy.

Suszone pomidory drobno siekamy.

Do miski z mięsem dodajemy szpinak, suszone pomidory, parmezan, startą na tarce mozzarellę oraz kwaśną śmietanę. Całość mieszamy. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem, szczyptą gałki muszkatołowej oraz curry.

Farsz rozprowadzamy cienką warstwą na połowie naleśnika. Składamy go na pół, a następnie jeszcze raz na pół.

Naleśnikowe trójkąty obsmażamy na patelni na rozgrzanym maśle klarowanym

 

Zdjęcie - Naleśniki z kurczakiem, szpinakiem oraz serem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Naleśniki z kurczakiem, szpinakiem oraz serem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Naleśniki z kurczakiem, szpinakiem oraz serem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Naleśniki z kurczakiem, szpinakiem oraz serem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Naleśniki z kurczakiem, szpinakiem oraz serem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Naleśniki z kurczakiem, szpinakiem oraz serem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Naleśniki z kurczakiem, szpinakiem oraz serem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Naleśniki z kurczakiem, szpinakiem oraz serem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Naleśniki z kurczakiem, szpinakiem oraz serem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Naleśniki z kurczakiem, szpinakiem oraz serem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów