Naleśniki z grzybami zapiekane w sosie serowym

Naleśniki z grzybami zapiekane w sosie serowym
Zdjęcie - Naleśniki z grzybami zapiekane w sosie serowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Naleśniki z grzybami zapiekane w sosie serowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Naleśniki z grzybami zapiekane w sosie serowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Naleśniki z grzybami zapiekane w sosie serowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Naleśniki z grzybami zapiekane w sosie serowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Składniki
  • 400 g grzybów leśnych
  • 275 ml mleka
  • 250 ml śmietanki kremówki
  • 150 g żółtego sera (dobrze topiącego się, np. cheddar)
  • 100 g mąki pszennej
  • 100 g cebuli
  • 60 ml oleju Oliwier z oliwą z oliwek
  • 2 jajka
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 ziele angielskie
  • 1 liść laurowy
  • 1 szczypta cukru
  • 1 szczypta gałki muszkatołowej
  • kilka gałązek tymianku
  • pieprz
  • sól
Przygotowanie

Jajka rozkłócamy z mlekiem. Dodajemy 25 ml oleju, szczyptę cukru oraz ⅓ łyżeczki soli. Stopniowo dodajemy mąkę do uzyskania konsystencji śmietany. Odstawiamy na 10 minut, by ciasto odpoczęło. Po tym czasie smażymy dość cienkie naleśniki.

Cebulę i czosnek kroimy w drobną kostkę. Następnie przesmażamy na oleju na złoty kolor.

Dodajemy pokrojone w duże kawałki grzyby i smażymy z tymiankiem na złoty kolor. Pod koniec doprawiamy solą i pieprzem.

Śmietankę podgrzewamy z zielem angielskim i liściem laurowym. Do gorącej śmietany dodajemy starty ser i mieszamy do całkowitego roztopienia się sera.

Sos doprawiamy do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową.

Na dno naczynia żaroodpornego wylewamy sos serowy.

Na naleśniki wykładamy po porcji grzybów i rolujemy.

Naleśniki układamy na sosie serowym i zapiekamy około 15-20 minut w temp. 200ºC.


Przepis pochodzi z www.osmykolorteczy.pl  

Kategorie przepisów