Naleśniki z farszem z bakłażana i kuskusu

Naleśniki z farszem z bakłażana i kuskusu
przepis:

Naleśniki:

1 jajko

1 szklanka mleka

0,5 szklanki gazowanej wody mineralnej

ok. 10 łyżek pszennej mąki

szczypta soli

0,5 łyżeczki kurkumy

olej do smażenia naleśników

Jajko ubić z mlekiem.

Do masy jajecznej dodać mąkę, kurkumę i sól, dobrze wszystko zmiksować.

Na koniec do ciasta dodać wodę mineralną.

Ciasto naleśnikowe odstawić na pół godziny aby odpoczęło.

Z ciasta upiec cienkie naleśniki.

Farsz:

połowa bakłażana

0,5 szklanki kaszy kuskus

1 szalotka

1 ząbek czosnku

sól, pieprz

1 łyżka posiekanej natki pietruszki

1 łyżka utartego sera grana padano

sól, pieprz, chili

Szalotkę i czosnek posiekać i zeszklić na rozgrzanym oleju.

Dodać pokrojony bakłażan i smażyć go do miękkości.

Kuskus zalać gorącym bulionem warzywnym lub osoloną wodą.

Kiedy kuskus napęcznieje dodać go do bakłażana, doprawić solą, pieprzem i chili, chwilę razem smażyć.

Do farszu dodać natkę pietruszki i ser.

Na upieczone naleśniki układać farsz, zawinąć je i obsmażyć z obu stron na rozgrzanym oleju.

Zdjęcie - Naleśniki z farszem z bakłażana i kuskusu - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Naleśniki z farszem z bakłażana i kuskusu - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów