Naleśniki z farszem z bakłażana i kuskusu
Naleśniki:
1 jajko
1 szklanka mleka
0,5 szklanki gazowanej wody mineralnej
ok. 10 łyżek pszennej mąki
szczypta soli
0,5 łyżeczki kurkumy
olej do smażenia naleśników
Jajko ubić z mlekiem.
Do masy jajecznej dodać mąkę, kurkumę i sól, dobrze wszystko zmiksować.
Na koniec do ciasta dodać wodę mineralną.
Ciasto naleśnikowe odstawić na pół godziny aby odpoczęło.
Z ciasta upiec cienkie naleśniki.
Farsz:
połowa bakłażana
0,5 szklanki kaszy kuskus
1 szalotka
1 ząbek czosnku
sól, pieprz
1 łyżka posiekanej natki pietruszki
1 łyżka utartego sera grana padano
sól, pieprz, chili
Szalotkę i czosnek posiekać i zeszklić na rozgrzanym oleju.
Dodać pokrojony bakłażan i smażyć go do miękkości.
Kuskus zalać gorącym bulionem warzywnym lub osoloną wodą.
Kiedy kuskus napęcznieje dodać go do bakłażana, doprawić solą, pieprzem i chili, chwilę razem smażyć.
Do farszu dodać natkę pietruszki i ser.
Na upieczone naleśniki układać farsz, zawinąć je i obsmażyć z obu stron na rozgrzanym oleju.