Naleśniki z dynią

Naleśniki z dynią

Naleśniki w słonecznym kolorze, najlepsze z dodatkiem twarożku i musu brzoskwiniowego ? Ponieważ nie miałam pieczonej dyni, postanowiłam zaoszczędzić czas i krótko poddusiłam dynię pokrojoną na kawałki, z odrobiną brązowego cukru.

Takie dyniowe naleśniki, możesz przygotować w większej ilości i podgrzać na maśle klarowanym na kolację lub na śniadanie. Pyycha ?

Zdjęcie - Naleśniki z dynią - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki / 4 porcje

  • 2 jajka
  • 2 szklanki wody ( może być lekko gazowana )
  • 1 szklanka mleka
  • 2  szklanki mąki
  • szczypta soli
  • 90 g miąższu z dyni *
  • niewielka ilość oleju do smażenia

Do podania

  • syrop klonowy

* Miąższ dyni ( bez skórki ) kroję na mniejsze kawałki i daję do mniejszego garnka. Dodaję dwie łyżeczki brązowego cukru i dwie łyżeczki wody. Całość duszę pod przykryciem kilka minut, do czasu, kiedy dynia zmięknie. Miękką dynię, dokładnie rozgniatam widelcem lub miksuję. Odstawiam.

Do miseczki daję jajka i sól, całość ubijam na małych obrotach około 1 minutę. Dodaję przesianą mąkę, mleko i wodę, wszystko mieszam do dokładnego połączenia.

Na koniec dodaję puree z dyni, całość ponownie dokładnie mieszam.

Na patelni z nieprzywierającym dnem, rozgrzewam małą ilość oleju i nakładam porcję ciasta. Naleśniki smażę z każdej strony na rumiano. Następne naleśniki smażę już bez dodatku tłuszczu, lub na delikatnie natłuszczonej patelni ?

Naleśniki smakują z twarogiem roztartym z cukrem i jogurtem lub z konfiturą z brzoskwiń. Możesz je skropić syropem klonowym.

Zapraszam na jesienne naleśniki. Smacznego ?

Zdjęcie - Naleśniki z dynią - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów