Naleśniki - przepis podstawowy
Naleśniki, rzec by można - sprawa banalna. Kto nie potrafi robić naleśników ?! A jednak, dobry naleśnik, nie wyjdzie ze złego przepisu. Zaburzone proporcje, takie "na oko" sprawiają, że ciasto się rwie, bądź przywiera do patelni. Dlatego, jeśli macie ochotę na szybkie danie, usmażcie porcję naleśników, a może nawet dwie ;)
Składniki:
Wykonanie:
Wszystkie składniki ciasta naleśnikowego umieścić w niedużym naczyniu - garnek lub wysoka plastikowa miska - zmiksować na jednolitą masę.
Ciasto odstawić na 10 minut.
Patelnię smarować odrobiną oleju, najlepiej za pomocą pędzelka - rozgrzać. Na rozgrzanej patelni, rozprowadzać cienką warstwę ciasta naleśnikowego. Naleśniki smażyć na średnim ogniu, około 2 minuty z każdej strony.
Naleśniki przekładać dowolnym farszem, słodkim lub słonym.
Smacznego !
Składniki:
- 2 jajka
- 130 ml mleka min. 2%
- 120 ml wody ( zwykła lub gazowana )
- około 3/4 szklanki mąki pszennej
- 2-3 łyżki oleju rzepakowego + do smarowania patelni
Wykonanie:
Wszystkie składniki ciasta naleśnikowego umieścić w niedużym naczyniu - garnek lub wysoka plastikowa miska - zmiksować na jednolitą masę.
Ciasto odstawić na 10 minut.
Patelnię smarować odrobiną oleju, najlepiej za pomocą pędzelka - rozgrzać. Na rozgrzanej patelni, rozprowadzać cienką warstwę ciasta naleśnikowego. Naleśniki smażyć na średnim ogniu, około 2 minuty z każdej strony.
Naleśniki przekładać dowolnym farszem, słodkim lub słonym.
Smacznego !