Naleśniki pełnoziarniste z truskawkami
Naleśniki jemy z różnymi nadzieniami na słodko czy też słono, a że akurat mleko przeznaczone na jogurt ukisło to powstały dzięki temu naleśniki - w dodatku truskawki też były w domu :-
) Produkty się nie zmarnowały i wszyscy zadowoleni :-) zwłaszcza dzieci ...
składniki na ciasto
- 5 szklanek kwaśnego mleka
- 1 całe jajko
- 2 białka
- szczypta soli
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- 1 łyżeczka sody
- 4 szklanki mąki pełnoziarnistej
- 1 łyżeczka cukru trzcinowego
składniki nadzienia
- 500 g serka śmietankowego
- 1 łyżka cukru pudru
- skórka otarta z cytryny
- 500 g truskawek
ciasto
Wszystkie składniki miksuję na gęste ciasto naleśnikowe i odstawiam na pół godziny.
Po tym czasie smażyć naleśniki na rumiano z obu stron na patelni teflonowej, ja smażę bez tłuszczu.
nadzienie
Serek wymieszać z cukrem pudrem oraz otartą skórką z cytryny. Odrobinę odłożyć do dekoracji.
Truskawki umyć o pozostawić przez chwile na durszlaku aby ociekły z wody, następnie pokroić je w mniejsze kawałki.
Gotowe naleśniki posmarować przygotowanym serkiem i posypać truskawkami - zwinąć w rulonik i przekroić na pół. Resztę serka przełożyć do szprycy i udekorować każdy kawałek.
Smacznego