Naleśniki orkiszowe z kapustą i pieczarkami
Na wytrawne naleśniki zwykle wybieram mąkę orkiszową lub jaglaną. Farsz wybrałam w klimacie staropolskim. Potrawa dość czasochłonna, dlatego naleśniki zwykle smażę dzień wcześniej, a na następny dzień przygotowuję farsz. Naleśniki można, a nawet trzeba zapiec w piekarniku. Jeszcze lepiej smakują krótko przesmażone na patelni, na klarowanym maśle. Kupując kapustę kiszoną zwracajmy uwagę, czy kapusta jest kiszona w tradycyjny sposób, czy sztucznie zakwaszana octem lub cytryną. Bardzo polecam :-)
Składniki na naleśniki 4 porcje ( 11 sztuk )
- 2 szklanki mąki orkiszowej
- 1 szklanka mleka
- 1 i 1/2 szkl. wody mineralnej nie gazowanej lub lekko mineralizowanej
- 2 jajka
- 1/4 łyżeczki soli morskiej
- 3 łyżki oliwy
- olej do smażenia
- 800 g kapusty kiszonej
- 450 g pieczarek obranych i pokrojonych w plasterki
- 1 duża cebula pokrojona w piórka
- 2 ząbki czosnku drobno posiekane
- 2 łyżeczki suszonej bazylii
- sól i pieprz
- masło klarowane