Naleśniki kokosowe ze smażonymi bananami i liczi
Te naleśniki kokosowe to absolutny majstersztyk! Właściwie nie wiem, co tutaj bardziej reklamować. Pyszne bezglutenowe naleśniki na mące kokosowej, czy te wyborne smażone z masłem i miodem banany o zapachu cynamonu. Więc pomyślcie tylko, jak to musi być dobre w połączeniu razem! To perfekcyjny przepis na idealne niedzielne śniadanie! Czy można uczynić poranek jeszcze lepszym? ;)
* SKŁADNIKI na 2-4 porcje
Ciasto naleśnikowe:
- ¼ szklanki mąki kokosowej
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- ½ szklanki mleka kokosowego
- ok. ½ szklanki wody
- 4 jajka
- szczypta soli
- olej kokosowy do smażenia
Smażone banany:
- 4 banany (o żółtej skórce)
- 2 łyżki miodu
- 1 łyżka masła
- szczypta cynamonu
Dodatki:
- kilka owoców liczi w syropie
- wiórki kokosowe
* PRZYGOTOWANIE Ciasto naleśnikowe na mące kokosowej Wszystkie składniki na ciasto naleśnikowe oprócz wody roztrzep mocno rózgą i odstaw na kwadrans. Następnie wlewaj powoli wodę, aby rozrzedzić ciasto; powinno być ciut gęstsze od ciasta na tradycyjne naleśniki. Na patelni rozgrzej odrobinę oleju kokosowego i wylej nań cienką warstwę ciasta. Smaż z obu stron na lekko złoty kolor. Pamiętaj, aby z ciastem obchodzić się delikatnie — dość ciężko je obrócić i należy najpierw delikatnie podważyć je od spodu. Z przepisu powinno wyjść około 6 naleśników o średnicy 24 cm.
Smażone banany Banany obierz i przekrój wzdłuż. Możesz je pokroić również na ćwiartki. Na patelni rozgrzej łyżkę masła i poczekaj, aż zacznie się pienić. Następnie wlej miód, wymieszaj i usmaż banany z obu stron. Posyp cynamonem oraz wiórkami kokosowymi i ułóż na naleśnikach. Podawaj z owocami liczi.
PS. Naleśniki możesz również podsmażyć ponownie na maśle — wtedy to dopiero bosko smakują! ;)
*
*
Gorące pozdrowienia dla Agnieszki z Every Cake You Bake, dzięki której naleśniki na mące kokosowej w końcu mi wyszły jak trzeba!