Naleśniki czekoladowo-wiśniowe

Naleśniki czekoladowo-wiśniowe

Zdjęcie - Naleśniki czekoladowo-wiśniowe - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
„Postanowiliśmy przedłużyć sobie Święto Czekolady na cały weekend. Wobec tego na wczorajszy obiad przygotowałam naleśniki czekoladowo-wiśniowe i poczyniłam także pewne przygotowania do niedzielnych wypieków.
Te naleśniki tym się różnią od prezentowanych już na tym blogu naleśników czekoladowych, że ciasto jest z dodatkiem nie tylko kakao, ale również stopionej czekolady i dodatkowo zawiera 30% mąki pełnoziarnistej. Nadzienie zrobiłam z serka śmietankowego i dżemu wiśniowego własnej produkcji z całymi owocami, który wzbogaciłam dodatkiem wiśniówki też własnego wyrobu. Całość świetnie się skomponowała i smakowała wybornie. „

Zdjęcie - Naleśniki czekoladowo-wiśniowe - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Naleśniki czekoladowo-wiśniowe
Składniki na 10 sztuk
Ciasto:
3 jajka
200g mąki pszennej
100g mąki pszennej pełnoziarnistej
50g mlecznej czekolady
2 łyżki kakao
1 szklanka mleka
1 i 1/3 szklanki wody gazowanej
3 łyżki oliwy
szczypta soli

Nadzienie:
1 kg serka śmietankowego (dałam „President”)
1 słoik 350ml dżemu wiśniowego
25ml wiśniówki

Sos czekoladowy:
50g mlecznej czekolady
50g gorzkiej czekolady
60ml śmietanki kremowej

Stopić czekoladę przeznaczoną do ciasta w kąpieli wodnej. Ubić jajka ze szczyptą soli na puszystą masę. Wymieszać oba rodzaje mąki z kakao i przesiać w dwóch porcjach do masy jajecznej, wlewając stopniowo mleko i wodę. Dodać roztopioną czekoladę i oliwę, dokładnie wymieszać. Odstawić na pół godziny.

Dżem wiśniowy lekko podgrzać w rondelku, uważając żeby się nie przypalił. Wlać rum i wymieszać.

Podgrzać śmietankę na sos do temp. 60°C. Wrzucić połamaną na kawałki czekoladę, Dokładnie wymieszać.

Usmażyć dziesięć naleśników. Na każdym rozsmarować ok. centymetrową warstwę serka. Na środku umieścić porcję dżemu. Zwinąć ciasno. Przed podaniem polać sosem czekoladowym.

Kategorie przepisów