Naleśniki czekoladowo-wiśniowe
„Postanowiliśmy przedłużyć sobie Święto Czekolady na cały weekend. Wobec tego na wczorajszy obiad przygotowałam naleśniki czekoladowo-wiśniowe i poczyniłam także pewne przygotowania do niedzielnych wypieków.
Te naleśniki tym się różnią od prezentowanych już na tym blogu naleśników czekoladowych, że ciasto jest z dodatkiem nie tylko kakao, ale również stopionej czekolady i dodatkowo zawiera 30% mąki pełnoziarnistej. Nadzienie zrobiłam z serka śmietankowego i dżemu wiśniowego własnej produkcji z całymi owocami, który wzbogaciłam dodatkiem wiśniówki też własnego wyrobu. Całość świetnie się skomponowała i smakowała wybornie. „
Naleśniki czekoladowo-wiśniowe
Składniki na 10 sztuk
Ciasto:
3 jajka
200g mąki pszennej
100g mąki pszennej pełnoziarnistej
50g mlecznej czekolady
2 łyżki kakao
1 szklanka mleka
1 i 1/3 szklanki wody gazowanej
3 łyżki oliwy
szczypta soli
Nadzienie:
1 kg serka śmietankowego (dałam „President”)
1 słoik 350ml dżemu wiśniowego
25ml wiśniówki
Sos czekoladowy:
50g mlecznej czekolady
50g gorzkiej czekolady
60ml śmietanki kremowej
Stopić czekoladę przeznaczoną do ciasta w kąpieli wodnej. Ubić jajka ze szczyptą soli na puszystą masę. Wymieszać oba rodzaje mąki z kakao i przesiać w dwóch porcjach do masy jajecznej, wlewając stopniowo mleko i wodę. Dodać roztopioną czekoladę i oliwę, dokładnie wymieszać. Odstawić na pół godziny.
Dżem wiśniowy lekko podgrzać w rondelku, uważając żeby się nie przypalił. Wlać rum i wymieszać.
Podgrzać śmietankę na sos do temp. 60°C. Wrzucić połamaną na kawałki czekoladę, Dokładnie wymieszać.
Usmażyć dziesięć naleśników. Na każdym rozsmarować ok. centymetrową warstwę serka. Na środku umieścić porcję dżemu. Zwinąć ciasno. Przed podaniem polać sosem czekoladowym.