Najzdrowszy chleb z ziaren i płatków owsianych
![Najzdrowszy chleb z ziaren i płatków owsianych](/obrazek/duze/najzdrowszy-chleb-z-ziaren-i-platkow-owsianych-385595.jpeg)
![Zdjęcie: Najzdrowszy chleb z ziaren i płatków owsianych Zdjęcie - Najzdrowszy chleb z ziaren i płatków owsianych - Przepisy kulinarne ze zdjęciami](/obrazek/385596.jpeg)
1,5 szklanki płatów owsianych (u mnie Provena bezglutenowe)
1 szklanka nasion ze słonecznika
2 łyżki maku niebieskiego
1/2 szklanki pestek z dyni
1/2 szklanki siemienia lnianego jasnego
4 łyżki babki płesznik
garść orzechów laskowych (niekoniecznie)
1 łyżeczka kminku
1 łyżka miodu
2 łyżki oleju rzepakowego
spora łyżeczka soli
1 szklanka wody
Wszystkie suche składniki umieszczamy w misce i mieszamy. Wlewamy miód, olej i wodę. Mieszamy. Jeśli jest za gęste dolej jeszcze pół szklanki wody. Masę przekładamy do formy na keks, wyłożonej papierem i wysmarowanej olejem. Ubijamy i wyrównujemy powierzchnię. Odstawiamy na kilka godzin lub całą noc, jeśli przygotowaliśmy masę wieczorem. Przykrywamy ściereczką, aby wierzch się nie wysuszył. Pieczemy w 180 stopniach. Przez 40 minut w formie, następnie wyjmujemy z foremki, odklejamy papier z boków chleba, wstawiamy z powrotem do piekarnika i pieczemy jeszcze 20 minut.
![Zdjęcie: Najzdrowszy chleb z ziaren i płatków owsianych Zdjęcie - Najzdrowszy chleb z ziaren i płatków owsianych - Przepisy kulinarne ze zdjęciami](/obrazek/385595.jpeg)