Najprostsze śliwki w czekoladzie
Przepis na najprostsze świąteczne pralinki. Suszone śliwki, gorzka czekolada, trochę migdałów - wszystko pasuje do siebie idealnie. Tak naprawdę nie wymagają żadnych zdolności kulinarnych. I oczywiście są przepyszne. Na pewno będą urozmaiceniem bożonarodzeniowego stołu!
Śliwki w czekoladzie
/24 pralinki/
200g suszonych śliwek kalifornijskich
80g gorzkiej czekolady min. 70%
1 łyżeczka masła
25g płatków migdałowych
Śliwki zalać wrzącą wodą i odstawić na około 15-25 minut. Następnie dokładnie je osuszyć. Czekoladę wraz z masłem rozpuścić w kąpieli wodnej. Ostawić na chwilę do przestudzenia. W międzyczasie przygotować 2 duże płaskie talerze. Przykryć je przezroczystą folią spożywczą (naciągnąć ją). Suche śliwki zanurzać dokładnie w czekoladzie i odkładać na przygotowane talerze. Posypać płatkami migdałów. Wstawić do lodówki, najlepiej na noc. Dzięki folii, pralinki będą bardzo łatwo odchodzić. Smacznego!