Najprostsze ciasto z truskawkami
Dziś mam dla Was tak proste ciasto, że chyba już prościej się nie da - wystarczy wrzucić składniki do miski, wymieszać, dodać owoce i upiec. Ciasto wychodzi dość wilgotne i fantastycznie smakuje z sezonowymi owocami. Co ważne jest też stosunkowo tanie, a wszystkie potrzebne składniki powinniście mieć w domu, tylko wyjmijcie je wcześniej z lodówki, bo sekretem braku zakalca jest jednakowa temperatura wszystkich użytych produktów. Także bez zbędnego przedłużania zapraszam na przepis:
Składniki:
- 150 g masła (można zastąpić margaryną)
- 400 g jogurtu naturalnego
- 4 jajka
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 200 g cukru
- 500 g mąki pszennej
- szczypta soli
- ok 400 g truskawek lub innych sezonowych owoców
Zaczynamy od rozpuszczenia masła, do jeszcze ciepłego dodajemy cukier (szybko się wtedy rozpuści) i mieszamy, następnie dodajemy jogurt i jajka i dokładnie razem wszystko mieszamy. Teraz wsypujemy mąkę, proszek do pieczenia i sól i mieszamy jeszcze raz.
Gotowe ciasto wykładamy do formy do pieczenia (ja użyłam keksówki o wymiarach ok 35x12 cm) wyłożonej papierem do pieczenia, na wierzchu układamy owoce. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 180 st. C i pieczemy ok 60 minut.
Czekamy aż wystygnie i możemy się cieszyć pysznym deserem.