Najlepsze ciasto z dyni i mąki kokosowej wilgotne
To najlepsze ciasto z tzw. zdrowych ciast jakie jadłam.
Jest z mąki kokosowej, miodu akacjowego, dyni i kilku jeszcze składników które przeczytanie poniżej.
Wilgotne w środku i nie kruszy się. Dla mnie hit jesieni.
4 jajka
250 gram mąki kokosowej
1/2 mąki ryżowej
1 i 1/2 szklanki startej na małych oczkach dyni piżmowej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 szklanki miodu akacjowego
1/2 łyżeczki mielonego kardamonu
2 łyżeczki startej skórki ze sparzonej pomarańczy
Jajka ubić z miodem na puch, dodać mąkę kokosową i ryżową, dodaj przyprawy i skórkę z pomarańczy. Na koniec dodać dynię i delikatnie wmieszać w masę.
Ciasto przelać do tortownicy, formy na muffiny lub innej.
Piec w 180 stopniach przez 45 minut.
Krem jest z mascarpone z miodem i z wanilią. Można oprószyć tylko cukrem pudrem.