Nachosy z sosem serowym, awokado, pomidorami i jalapeño
Ostatnio podzieliłem się z Wami przepisem na najlepszy domowy sos serowy, a dzisiaj chcę Wam pokazać propozycję jego wykorzystania w inny sposób niż jako dip. Zarówno w Meksyku, jak i w USA popularnym sposobem serwowania nachosów lub totopos jest podawanie ich z przeróżnymi salsami i dodatkami. (Tak naprawdę w Meksyku nachos z założenia oznaczają danie z pokrojonej i usmażonej tortilli serwowane z salsą na wierzchu). Czasami pojawiają się one w miseczkach obok, jednakże często są one serwowane bezpośrednio na tych kukurydzianych trójkącikach. Wystarczy rozłożyć te meksykańskie chipsy na talerzu lub tacce i podać z ulubionymi dodatkami. Ja najbardziej lubię nachosy z sosem serowym, awokado, pomidorami, jalapeño i kolendrą w duchu tex-mex, które obowiązkowo należy podać z ćwiartkami limonki obok i skropić sokiem przed samym jedzeniem. (Meksykanie raczej nie wykorzystaliby sosu serowego, tylko biały ser przypominający twaróg). To świetny pomysł na imprezową przekąskę, którą możecie zaserwować swoim gościom! Chociaż tak naprawdę te nachosy z sosem serowym, awokado, pomidorami, jalapeño i kolendrą są tak dobre, że można nawet przygotować je dla siebie i spałaszować do jakiegoś dobrego filmu. 😉
Nachosy z sosem serowym, awokado, pomidorami i kolendrą
Ilość porcji: 6-8 Czas przygotowania: 5 minut
Składniki na nachosy z sosem serowym, awokado, pomidorami i jalapeño:
- ok. 300 g solonych nachosów
- porcja sosu serowego z tego przepisu
- 1 duży pomidor
- 1 dojrzałe awokado
- ok. 100 g marynowanych papryczek jalapeño
- pęczek świeżej kolendry
- 1 limonka
Jak zrobić nachosy z sosem serowym, awokado, pomidorami i jalapeño?
- Pomidora oraz awokado pokrój w 1-2 cm kostkę. Kolendrę drobno posiekaj.
- Nachosy wysyp na dużą blaszkę lub talerz. Polej je ciepłym sosem serowym.
- Na wierzchu ułóż pokrojone pomidory i awokado oraz plasterki jalapeño. Posyp całość kolendrą. Podawaj z ćwiartkami limonki obok.
Zrobiłeś/zrobiłaś ten przepis? Pochwal się efektami i otaguj mnie na Instagramie: @food_square