Na imprezę: chrupiące placuszki z pstrągiem i kawiorem
Dojadamy resztki makowca i karpia, by zabrać się za przygotowanie przekąsek na sylwestrową imprezę. Sama najbardziej lubię takie, do których zjedzenia sztućce nie są niezbędne. Kąski „na raz” doskonale sprawdzą się na każdym przyjęciu!
Zaczynamy elegancko, a przy tym prosto. Tylko kilka składników, a efekt powala na kolana!
Chrupiący „chrust” z grubo tartych, usmażonych na złoto ziemniaków. Kleks śmietany/jogurtu, kawałek wędzonej ryby i łyżeczka kawioru zwieńczająca całość. Kilka kropli cytryny i gotowe!
Proporcje na ok. 20 szt
Składniki- pstrąg wędzony - 1 szt
- jogurt grecki - 1 duże opakowanie (wybrałam o obniżeonej zawartości tłuszczu, możesz zastąpić śmietaną)
- kawior - 1 słoiczek
- ziemniaki - 3 średnie sztuki
- mąka ziemniaczana - 1 łyżka
- pieprz - do smaku
- sok z cytryny - do smku
- olej - do smażenia
Ziemniaki obierz i potrzyj na grubych oczkach tarki. Wymieszaj z mąką ziemniaczaną. Na dużej patelni rozgrzej olej. Nakładaj łyżeczką nieduże porcje masy, smaż do zezłocenia. Ułóż na talerzu wyłożonym ręcznikiem kuchennym, by zebrać nadmiar tłuszczu.
Na każdy placuszek nałóż łyżeczkę jogurtu/śmietany, kawałek wędzonej ryby i kawior. Oprósz świeżo mielonym pieprzem, skrop sokiem z cytryny.