Na imprezę: chrupiące placuszki z pstrągiem i kawiorem

Na imprezę: chrupiące placuszki z pstrągiem i kawiorem

Zdjęcie - Na imprezę: chrupiące placuszki z pstrągiem i kawiorem - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Na imprezę: chrupiące placuszki z pstrągiem i kawiorem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Dojadamy resztki makowca i karpia, by zabrać się za przygotowanie przekąsek na sylwestrową imprezę. Sama najbardziej lubię takie, do których zjedzenia sztućce nie są niezbędne. Kąski „na raz” doskonale sprawdzą się na każdym przyjęciu!

Zdjęcie - Na imprezę: chrupiące placuszki z pstrągiem i kawiorem - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Na imprezę: chrupiące placuszki z pstrągiem i kawiorem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zaczynamy elegancko, a przy tym prosto. Tylko kilka składników, a efekt powala na kolana!

Zdjęcie - Na imprezę: chrupiące placuszki z pstrągiem i kawiorem - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Na imprezę: chrupiące placuszki z pstrągiem i kawiorem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Chrupiący „chrust” z grubo tartych, usmażonych na złoto ziemniaków. Kleks śmietany/jogurtu, kawałek wędzonej ryby i łyżeczka kawioru zwieńczająca całość. Kilka kropli cytryny i gotowe!

Zdjęcie - Na imprezę: chrupiące placuszki z pstrągiem i kawiorem - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Na imprezę: chrupiące placuszki z pstrągiem i kawiorem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Proporcje na ok. 20 szt

Zdjęcie - Na imprezę: chrupiące placuszki z pstrągiem i kawiorem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

SkładnikiSposób przygotowania

Ziemniaki obierz i potrzyj na grubych oczkach tarki. Wymieszaj z mąką ziemniaczaną. Na dużej patelni rozgrzej olej. Nakładaj łyżeczką nieduże porcje masy, smaż do zezłocenia. Ułóż na talerzu wyłożonym ręcznikiem kuchennym, by zebrać nadmiar tłuszczu.

Na każdy placuszek nałóż łyżeczkę jogurtu/śmietany, kawałek wędzonej ryby i kawior. Oprósz świeżo mielonym pieprzem, skrop sokiem z cytryny.

Kategorie przepisów