Muszle faszerowane kurkami i dynią
Muszle faszerowane kurkami i dynią to moja propozycja do akcji FARSZ NIEPODLEGŁOŚCI z okazji 11 listopada. O akcji więcej znajdziecie TU .
Dlaczego taki farsz ? Chciałam żeby był kwintesencją jesieni i udało się, bo taki jest.
Muszle faszerowane kurkami i dynią
- 1 opakowanie Muszli – Malma
- 25 dkg kurek ( u mnie mrożone )
- 25 dkg pieczonej dyni
- 2 cebule
- 2 ząbki czosnku
- 0, 30 l śmietany 30%
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- 10 dkg tartego parmezanu
- sól, pieprz do smaku
Muszle ugotować w osolonej wodzie, tak żeby było al dente. Po ugotowaniu każdą muszlę położyć oddzielnie, żeby się nie posklejały.
Cebulę i czosnek obrać i drobno pokroić, kurki pokroić w małe kawałeczki, ale nie za drobno tak żeby w farszu były wyczuwalne. Dynię obrać ze skórki i pokroić drobno.
Na patelni rozgrzać olej i podsmażyć na nim cebulę i czosnek, po chwili dorzucić kurki i podsmażać mieszając około 10 minut, dodać dynię i zalać całość śmietaną zamieszać, spróbować i doprawić.
Muszle faszerować farszem. Ułożyć jedną muszlę przy drugiej w formie do zapiekania i zapiec w piekarniku nagrzanym do 160 C przez ok. 10 minut, potem posypać muszle serem i zapiekać jeszcze przez 5 minut.
Podawać gorące.