Mus mascarpone z malinami i amaretto.

Mus mascarpone z malinami i amaretto.

Maliny mają w sobie coś niezwykłego. Już samo spojrzenie na nie wywołuje takie przyjemne mrowienie na podniebieniu. Ich zapach pobudza nawet te zmysły, których jeszcze nikt nie opisał i nie zbadał, a które nie pozwalają powstrzymać się przed sięgnięciem po choćby jeden owoc. W tym roku są wyjątkowo smaczne i dorodne.

Jako rasowy mieszkaniec miasta jestem skazana na niewielkie porcje tych owoców serwowane przez okolicznych sprzedawców. Osobiście wyznaję zasadę, że malin nigdy za wiele, więc kupuję je bez opamiętania i najczęściej zjadam zanim jeszcze dotrę do domu.

Przecież tak szybko się niszczą, a najlepiej smakują świeże.

Jako, że stałam się szczęśliwą posiadaczką kilku kilogramów wspaniałych, słodkich malin postanowiłam, że sporą ich część zjemy bez obróbki. I tak też się stało. Spójrzcie tylko jak pięknie wyglądają w towarzystwie kremowego musu na bazie serka mascarpone. Dodatek amaretto sprawił, że mus nabrał niesamowitego smaku rodem z włoskich restauracji. Jestem pewna, że żadna z nich nie wstydziłaby się podać takiego deseru swoim gościom. Ja też z dumą podałam go na stół. Do jego przygotowania nie trzeba wielu składników, ani też wiele pracy. Świetnie nadaje się na niedzielny letni deser dla najbliższych, a także na większe okazje. Z pewnością goście poczują się wyjątkowo jedząc taki deser.

Przecież nie trzeba spędzić wielu godzin w kuchni, by smacznie zjeść. Ten mus jest na to najlepszym dowodem.

Zdjęcie - Mus mascarpone z malinami i amaretto. - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki:

(4 porcje)

  • 250g serka mascarpone
  • 90g drobnego cukru
  • 2 żółtka
  • 1 całe jajko
  • 2 łyżki likieru amaretto
  • około 250g malin

Przygotowanie krok po kroku:

  • Jajka dokładnie umyj i sparz wrzątkiem, by pozbyć się zanieczyszczeń i bakterii.
  • Oddziel starannie żółtka od białek. Jedno potrzebne do musu białko ubij na sztywną pianę. Pozostałe użyj do innej potrawy lub deseru.
  • Żółtka ubij z cukrem na jasną i puszystą masę.
  • Następnie dodaj serek mascarpone i amaretto i dokładnie wymieszaj do połączenia się składników.
  • Na koniec dodaj pianę z białek i bardzo delikatnie wymieszaj łopatką do połączenia.
  • Gotowy mus przełóż do pucharków lub kieliszków i wstaw do lodówki do schłodzenia na około 1-2 godziny.
  • Przed podaniem udekoruj świeżymi malinami.

Smacznego!

Zdjęcie - Mus mascarpone z malinami i amaretto. - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Mus mascarpone z malinami i amaretto. - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Mus mascarpone z malinami i amaretto. - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów