Mus czekoladowy z miętą i ciasteczkami
Święto Czekolady ! ...krzyczą internety. To bardzo dobrze, bardzoooo...
Za oknem znowu pochmurno, wilgotno i chłodno. Poprawmy sobie humor czekoladą, to zawsze pomaga. A skoro dziś Światowy Dzień Czekolady to można, bez wyrzutów objadać się tym smakołykiem.
Czekolada wprost z opakowania czy w formie "przetworzonej" ? Ja lubię zarówno tą jedzoną w kosteczkach, jak i wszelkie czekoladowe wariacje: ciasta, desery, lody....
Dziś częstuję musem czekoladowym z miętą, podanym na ciasteczkowym spodzie.
Inne czekoladowe przepisy znajdziecie tutaj
Składniki:
dodatkowo:
Wykonanie:
Czekoladę połamać i rozpuścić w mikrofalówce lub w kąpieli wodnej. Pozostawić do ostygnięcia.
Listki mięty bardzo drobno posiekać i dodać do czekolady.
Śmietankę ubić na sztywno. Do ostygniętej czekolady dodać 1/3 część ubitej śmietanki, delikatnie wymieszać, dodać kolejną porcję śmietanki, wymieszać.
Mus wykładać do pucharków, kubeczków, szklanek.
Dodatkowo, by urozmaicić deser, można dodać miasteczkową warstwę.
Ciastka pokruszyć, do okruszków dodać niewielką ilość alkoholu – wymieszać. Na dnie naczynek do deserów ułożyć warstwę ciasteczkową, na ciastka mus.
Deser schłodzić w lodówce minimum 2 godziny.
Przed podaniem udekorować owocami i listkami mięty.
Smacznego !
Za oknem znowu pochmurno, wilgotno i chłodno. Poprawmy sobie humor czekoladą, to zawsze pomaga. A skoro dziś Światowy Dzień Czekolady to można, bez wyrzutów objadać się tym smakołykiem.
Czekolada wprost z opakowania czy w formie "przetworzonej" ? Ja lubię zarówno tą jedzoną w kosteczkach, jak i wszelkie czekoladowe wariacje: ciasta, desery, lody....
Dziś częstuję musem czekoladowym z miętą, podanym na ciasteczkowym spodzie.
Inne czekoladowe przepisy znajdziecie tutaj
Składniki:
- 100 g czekolady deserowej lub gorzkiej
- 170 g śmietanki słodkiej 30%
- kilka listków świeżej mięty
dodatkowo:
- pokruszone ciastka ( biszkopty lub kruche )
- dowolny alkohol ( rum, moskat lub inne )
- owoce do dekoracji
Wykonanie:
Czekoladę połamać i rozpuścić w mikrofalówce lub w kąpieli wodnej. Pozostawić do ostygnięcia.
Listki mięty bardzo drobno posiekać i dodać do czekolady.
Śmietankę ubić na sztywno. Do ostygniętej czekolady dodać 1/3 część ubitej śmietanki, delikatnie wymieszać, dodać kolejną porcję śmietanki, wymieszać.
Mus wykładać do pucharków, kubeczków, szklanek.
Dodatkowo, by urozmaicić deser, można dodać miasteczkową warstwę.
Ciastka pokruszyć, do okruszków dodać niewielką ilość alkoholu – wymieszać. Na dnie naczynek do deserów ułożyć warstwę ciasteczkową, na ciastka mus.
Deser schłodzić w lodówce minimum 2 godziny.
Przed podaniem udekorować owocami i listkami mięty.
Smacznego !