Mus czekoladowy z awokado i banana

Mus czekoladowy z awokado i banana



Zdjęcie - Mus czekoladowy z awokado i banana - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
„Klasyczny wegański mus czekoladowy. Można go dowolnie modyfikować. W zależności od własnych upodobań można użyć gorzkiej (tak jak ja ) lub mlecznej czekolady. Można też z niej w ogóle zrezygnować i dać surowe kakao. Wtedy będzie mniej kaloryczny. Można dodać do środka ulubione owoce lub orzechy.
Zdjęcie - Mus czekoladowy z awokado i banana - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Mus czekoladowy z awokado i banana - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Łatwy i szybki do zrobienia. Bogaty w przeciwutleniacze, witaminy, minerały i kwas foliowy. Doskonały jako samodzielny deser, do smarowania na kanapki zamiast dość powszechnie znanego kremu z orzechów laskowych, którego nazwy nie wymienię, do przekładania ciast, dekoracji babeczek i na przekąskę dla dzieci. Zaraz po zrobieniu jest dość rzadki z uwagi na płynną czekoladę, ale w miarę chłodzenia będzie tężał.”
Zdjęcie - Mus czekoladowy z awokado i banana - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Mus czekoladowy z awokado i banana - Przepisy kulinarne ze zdjęciami



Mus czekoladowy z awokado i banana (inspiracja)
Składniki na 3 porcje:
1 dojrzałe awokado
1 dojrzały banan
100g gorzkiej czekolady
garść malin (mogą być mrożone)
1 łyżeczka wiórków kokosowych

WYKONANIE Roztopić czekoladę w kąpieli wodnej. Obrać owoce. Pokroić na kawałki i wrzucić do blendera. Zmiksować na gładką jednolitą masę. Wlać przestudzoną do temperatury pokojowej czekoladę i ponownie zmiksować. Dodać maliny (3 odłożyć do dekoracji) i wymieszać. Przełożyć do małych kokilek. Odstawić na pół godziny aby mus lekko stężał. Przed podaniem posypać wiórkami kokosowymi i udekorować malinami.
Smacznego :) Aronia

Kategorie przepisów